Przepis na jak upiec gotowe ciasto francuskie

3 Zapisać
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką

Kocham takie desery i często je wykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze
1 Zapisać
Ciasto francuskie, jabłko i marcepan.

Ciasto francuskie, jabłko i marcepan.

Zastanawiałam się jak je nazwać, trochę przypominają koperty, więc niech tak już zostanie, chyba że ktoś wpadnie na inny pomysł
26 Zapisać
Rurki francuskie z bitą śmietaną

Rurki francuskie z bitą śmietaną

 Od jakiegoś czasu miałam w planach zrobienie rurek z ciasta francuskiego. ( tak więc nie pytajcie mnie jak to zrobić, bo odpowiem Wam – zawołać męża)
9 Zapisać
Z ciasta francuskiego...

Z ciasta francuskiego...

Wystarczy,że zaopatrzymy się w gotowe ciasto francuskie (dostępne w większości sklepów) i zdecydyjemy jaką wersję upiec
5 Zapisać
CIASTKA FRANCUSKIE Z MARMOLADĄ

CIASTKA FRANCUSKIE Z MARMOLADĄ

) A skoro zbliżają się Święta warto je upiec. Na środek każdego kwadrata nakładać odrobinę marmolady, składać na pół i końcówka widelca dociskać ciasto by się skleiło a przy okazji miało wzorki
4 Zapisać
Ciastka francuskie z czekoladą

Ciastka francuskie z czekoladą

Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem
2 Zapisać
Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka

Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka

Kładziemy pośrodku ciasta wywałkowane wcześniej, schłodzone masło, a ciasto składamy jak list – najpierw zakładamy dół, później górę
1 Zapisać
Francuskie z jabłkami

Francuskie z jabłkami

Po upieczeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Miałam po prostu kupione gotowe ciasto francuskie
1 Zapisać
Ciasto z crème pâtissière i bezą z orzechami

Ciasto z crème pâtissière i bezą z orzechami

Po upieczeniu spód odstawiamy do ostudzenia. Kiedy wszystkie elementy ciasta są już gotowe składamy deser
0 Zapisać
Rogale francuskie z pulled pork

Rogale francuskie z pulled pork

Po upieczeniu odstawiamy mięso na około godzinę, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców dzielimy mięso na cienkie włókna
0 Zapisać
Francuskie torciki  z dżemem  i sezonowymi owocami

Francuskie torciki z dżemem i sezonowymi owocami

 Jak zwykle ciasto francuskie jest tu niezastąpione. Do upieczenia ciastek wykorzystałam małe foremki do tartaletek
0 Zapisać
Francuskie bagietki

Francuskie bagietki

Dolej wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami. Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam
0 Zapisać
Klasyczne francuskie rożki z twarogiem

Klasyczne francuskie rożki z twarogiem

Nie smarować brzegów ciastek, gdyż po upieczeniu ładnie będzie widać warstwy. Pod warunkiem, że posiadasz gotowe ciasto francuskie
0 Zapisać
Ciastko francuskie z białą czekoladą i truskawką

Ciastko francuskie z białą czekoladą i truskawką

ciasto francuskie truskawkikilka listków miętyżółtko i kilka kropel wody do smarowania pierścieni ciastaPotrzebne również 3 krążki do wycinania pierścieni z ciasta francuskiego. W międzyczasie rozkładamy na blacie ciasto francuskie i wykrawamy kółka - gdy zrobimy 3 największej średnicy, otrzymujemy 1 duże ciastko (podstawa + 2 pierścienie nakładane na siebie) oraz 2 podstawy do małych ciastek. Przed upieczeniem wstawiamy gotowe konstrukcje do lodówki na 15 minut
0 Zapisać
Francuskie ciasteczka z jabłkiem

Francuskie ciasteczka z jabłkiem

Poza tym jest idealne zarówno do mięs, jak i do słodkich rzeczy. Zaś zaraz po upieczeniu jest kruche, najlepsze
0 Zapisać
Obrączki francuskie z cukrem.

Obrączki francuskie z cukrem.

Kółka wykrawamy jedno obok drugiego,tak aby było jak najmniej ścinek. Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko nam oderwać je od blachy
0 Zapisać
Szlafroczki francuskie z jabłkami.

Szlafroczki francuskie z jabłkami.

Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Gotowe szlafroczki poukładać jeden obok drugiego na blaszce
62 Zapisać
Tarta z łososiem, szpinakiem i serem feta na cieście francuskim

Tarta z łososiem, szpinakiem i serem feta na cieście francuskim

Papier jest potrzebny ponieważ ułatwi nam ściągniecie po upieczeniu ciasta z formy na talerz. Ciasto mamy już gotowe, nie warto się trudzić, a składniki są wszędzie dostępne, wystarczy po nie sięgnąć