Przepis na jak upiec gotowe ciasto francuskie

Ciastka francuskie z czekoladą

Ciastka francuskie z czekoladą

Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem
5 0
Ciastko francuskie z białą czekoladą i truskawką

Ciastko francuskie z białą czekoladą i truskawką

ciasto francuskie truskawkikilka listków miętyżółtko i kilka kropel wody do smarowania pierścieni ciastaPotrzebne również 3 krążki do wycinania pierścieni z ciasta francuskiego. W międzyczasie rozkładamy na blacie ciasto francuskie i wykrawamy kółka - gdy zrobimy 3 największej średnicy, otrzymujemy 1 duże ciastko (podstawa + 2 pierścienie nakładane na siebie) oraz 2 podstawy do małych ciastek. Przed upieczeniem wstawiamy gotowe konstrukcje do lodówki na 15 minut
0 0
Francuskie bagietki

Francuskie bagietki

Dolej wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami. Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam
0 0
Obrączki francuskie z cukrem.

Obrączki francuskie z cukrem.

Kółka wykrawamy jedno obok drugiego,tak aby było jak najmniej ścinek. Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko nam oderwać je od blachy
0 0