Przepis na jak skarmelizować cukier

How to caramelise onion? (Jak skarmelizować cebulę?)

How to caramelise onion? (Jak skarmelizować cebulę?)

Dodajemy cukier i ocet winny i jeśli moc kuchenki jest za duża redukujemy ogień a jeśli cebulka zbyt szybko brązowieje i robi się sucha dodajemy trochę wody żeby utrzymać wilgoć (ja systematycznie dolewam wody kiedy tylko widzę przesuszoną cebulkę)
Comber orzechowo-karmelowy

Comber orzechowo-karmelowy

Pół szklanki cukru skarmelizować (wsypać na suchą patelnię i doprowadzić do rozpuszczenia, nie mieszając), dodać orzechy i pomieszać by wszystkie fistaszki pokryły się dokładnie karmelem
Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na mało słodkie co nieco
Klasyczny creme brulee

Klasyczny creme brulee

Cienko nasypana warstwa cukru powinna zdążyć się rozpuścić i skarmelizować a sam alkohol się wypali. Żółtka jaj rozbijamy trzepaczką balonową, dosypujemy do nich cukier – całość rozbijamy tak długo, aż prawie rozpuścimy cukier i białka lekko zmienią kolor – nie ucieramy kogla mogla i nie napowietrzamy ich zbyt mocno
Crème brûlée

Crème brûlée

Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po małej łyżeczce cukru trzcinowego i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika- jak się tylko ładnie zarumieni powierzchnia deserków to jest już gotowe do zjedzenia
Crème brûlée

Crème brûlée

Dodać biały cukier, zamieszać i doprowadzić prawie do wrzenia. Tuż przed podaniem, stężały crème brûlée posypać 1 płaską łyżeczką brązowego cukru i palnikiem przypalić (skarmelizować) cukier na powierzchni, tworząc twardą brązową skorupkę
Creme Brule

Creme Brule

Przed podaniem każdą foremkę posypać brązowym cukrem i skarmelizować. Francuski deser. pyszny, choć kaloryczny, od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi
Warzywne leczo z kurczakiem

Warzywne leczo z kurczakiem

Smażyć kilka minut aż warzywa delikatnie zmiękną ale nie mogą się rozpadać, dodać cukier, maggi i delikatnie całość skarmelizować ciągle mieszają
Hackowanie rosołu

Hackowanie rosołu

No ale jak się już raz na czas człowiek z łańcucha rozkoszy zerwie, rosołu nagotuje, to po pewnym czasie może się jednak znudzić i ma ochotę zakombinować
Dyniowo i elegancko: creme brulee

Dyniowo i elegancko: creme brulee

Żyję tak jakby zawieszona w czasie, biegając między cukierniami i szukając praktyk. Mimo wszystko jesień nie daje mi się we znaki aż tak, jak się tego obawiałam
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Jak dla mnie są idealne z kubkiem mleka, pyszności. Dodać cukier, skarmelizować. Bardzo chrupiące ciasteczka owsiane
Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na małosłodkie co nieco