Przepis na jak przyprawić szynkę do pieczenia

Szynka pieczona

Szynka pieczona

W tym roku Aneta postanowiła upiec szynkę. Byłem ciekaw do czego jej była potrzebna sól peklowa. Związaliśmy szynkę mocno sznurkiem
Szynka z rękawa 2w1

Szynka z rękawa 2w1

Umieśćcie szynkę w rękawie – utnijcie potrzebną ilość rękawa, na jednym jego końcu zawiążcie supeł, włóżcie mięso i jeśli zostało coś z marynaty – ją też, nadmuchajcie rękaw jak balon i zamknijcie go z drugiej strony
Pieczona szynka z pomarańczami

Pieczona szynka z pomarańczami

) Piekąc tę szynkę chciałam ustrzelić przysłowiowe dwa zające - na ciepło ukoiłam kilka plastrów do obiadu, a na zimno jedliśmy ją na kanapki
SZYNKA W COLI wg NIGELLI

SZYNKA W COLI wg NIGELLI

Postąpiłam więc jak ze wszystkim, czego się boję. Szynkę włóżcie do garnka, dodajcie obraną i przekrojoną cebulę i zalejcie colą
Szynka po staropolsku

Szynka po staropolsku

My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą od jakiegoś czasu współpracujemy. Nie wiemy czy w dawnej Polsce właśnie taka szynkę robiono choć kompozycja przypraw jest zbliżona do tych dostępnych i używanych w tamtym okresie
Szynka pieczona z jabłkami

Szynka pieczona z jabłkami

Moją szynkę marynowałam dobę, a następnie upiekłam ją z jabłkami. Podczas pieczenia polewamy szynkę sosem z naczynia żaroodpornego
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka

Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka

Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK
Szynka pieczona

Szynka pieczona

W garnku, lub misce, w której będziemy marynowali szynkę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso
Szynka w majeranku.

Szynka w majeranku.

już sama nie wiem jak to z tą pogodą jest. Następnie nacieramy je przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie

Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie

marynaty do mięs z gorczycą. W trakcie pieczenia można kilka razy polać mięso sosem z brytfanny. Studzimy i zanurzamy w niej dokładnie umyte kawałki boczku i szynki - mięso musi być całe zanurzone, aby z każdej strony naszło smakiem (jeśli nie jest można dolać trochę wody)