Przepis na jak przetopić słoninę na skwarki

28 Zapisać
Biesiadny smalec do smarowania chleba

Biesiadny smalec do smarowania chleba

Przetopić ją. Przekładamy na patelnię i na średnim ogniu topimy do momentu aż skwarki zaczną nabierać lekko brązowego koloru
0 Zapisać
Smalec ze śliwką

Smalec ze śliwką

W dzieciństwie nie rozumiałam, jak można zajadać się chlebem z taką ilością tłuszczu. w sobotę nastawić budzik na godz
0 Zapisać
Smalec śliwkowo-rozmarynowy

Smalec śliwkowo-rozmarynowy

Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. Jak chcemy coś w pubie do piwa zjeść - zamawiamy smalec
0 Zapisać
Smalec jabłkowy na ostro

Smalec jabłkowy na ostro

Babcia Madzi w ogóle doskonale gotuje, jak niemal każda kobieta ze wsi. Słoninę i podgardle mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę
7 Zapisać
12 grup produktów spożywczych

12 grup produktów spożywczych

Mleko jako produkt spożywczy nadal zajmuje ważne miejsce w żywieniu, przede wszystkim ze względu na swój urozmaicony skład chemiczny
6 Zapisać
Smarowidło babuni, czyli domowy smalec z wkładką

Smarowidło babuni, czyli domowy smalec z wkładką

Co jakiś czas należy mieszać aby wytapiające się skwarki nie przykleiły się do dna garnka. Ulegając namowom rodziny postanowiłam przetopić trochę słoniny na smarowidło do chleba
2 Zapisać
Botwinka

Botwinka

W czasie, gdy gotują się warzywa możemy przygotować skwarki - słoninę kroimy w kosteczkę i topimy na patelni, aż utworzą się chrupiące skwarki, lekko solimy
1 Zapisać
Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

I tak powstała najlepsza, jak do tej pory. W tym czasie przygotowujemy skwarki i cebulkę. W poszukiwaniu idealnego smaku zupy ziemniaczanej sięgnęłam do klasycznego przepisu Julii Child oraz do tego, czego nauczyłam się na ziemniaczanych warsztatach kulinarnych
0 Zapisać
Zarzucajka podlaska

Zarzucajka podlaska

Słoninę pokroić w kostkę, przetopić,. Wykonanie. wyjąc skwarki, a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę
0 Zapisać

Młoda kapusta

Włożyć na patelnię przetopić, dodać cebule i podsmażyć ją. Dodaje do tego przetopioną słoninę. Wychodzi pyszna
0 Zapisać

SWOJSKI SMALEC

Bardzo dobre zarówno z białym jak i ciemnym pieczywem. Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Następnie dodać kiełbasę i cebulę, także pokrojoną w kostkę