Przepis na jak podzielić królika

45 Zapisać
KRÓLIK PIECZONY

KRÓLIK PIECZONY

Już po skonsumowaniu - jak dla mnie troszkę mało słony oraz mało pikantny - kolejny raz na pewno więcej czosnku
44 Zapisać
Królik pieczony

Królik pieczony

Jest lekkie i zdrowe – mięso królika należy do najchudszych mięs, zawiera też bardzo łatwo przyswajalne białko – królik jest mięsem idealnym dla wszystkich alergików
15 Zapisać
Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Jak sos za bardzo będzie gęstniał podlewamy go wodą. Królika oprawiamy, myjemy , zalewamy wodą z octem ( lub obkładamy cytryną) i odstawiamy na pół godziny do lodówki
14 Zapisać
Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Podczas ostatnich zakupów zastanawiałam się stojąc nad sklepową chłodziarką, jaki ma być - w całości, czy pokrojony na porcje
13 Zapisać
Królik w marynacie z cytrusów z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Królik w marynacie z cytrusów z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Skusiły mnie dodatki smakowe, połączenie cytrusów, świeżego tymianku i oliwek z delikatnym mięsem królika (mięso królika możecie zastąpić też kurczakiem)
11 Zapisać
Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso

Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso

Raz na jakiś czas lubię przygotować mięso z królika do obiadu, jest bardzo delikatne więc z pewnością przypadnie do gustu dzieciom
9 Zapisać
Królik w białym winie.

Królik w białym winie.

) Dzisiaj mam dla was długo zapowiadanego na fb królika w białym winie. Królika podziel na 8 części, w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor. Smaż przez 2 minuty po czym dołóż królika, dodaj listki laurowe wlej wino i wodę tak aby całe mięso było zanurzone
7 Zapisać
BUŁECZKI KRÓLIKI.

BUŁECZKI KRÓLIKI.

Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na blat, podzielić na 8 równych sztuk. Dzisiaj mam dla Was już ostatni świąteczny przepis
7 Zapisać
Królik duszony z kurkami

Królik duszony z kurkami

Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę
6 Zapisać
Królik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyszny domowy przepis

Królik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyszny domowy przepis

A tak w ogóle to nie zapominajmy, że ten królik czy jakiekolwiek inne danie jest jedynie pretekstem, żeby się spotkać i spokojnie spędzić czas z ludźmi, którzy są nam drodzy
6 Zapisać
Królik pieczony w winie

Królik pieczony w winie

Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych
5 Zapisać
Królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym

Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki. Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku
5 Zapisać
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

Żeberka w część ogonowa nie zawierają zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu
4 Zapisać
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich, kopytek jak i ryżu czy kaszy. Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek
4 Zapisać
Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

Moja ciocia jako dodatek do tego królika podała nam pieczone ziemniaki z rozmarynem i uważam, że to idealny dodatek do tego dania
3 Zapisać
Delikatny królik duszony w cytrusach

Delikatny królik duszony w cytrusach

W czasie lekcji gotowania z Włoskim kucharzem miałam okazję zobaczyć, jak fachowo podzielić tuszkę królika na części
3 Zapisać
Królik z szybkowaru w pomidorach

Królik z szybkowaru w pomidorach

Królika lubię i przyrządzam często. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%. - 1kg królika ( preferowane. Comber podzielić na 2 części. Jak zawrze przykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. 1kg królika ( preferowane
3 Zapisać
Królik w sosie śmietanowo-kurkowym z karmelizowaną marchewką

Królik w sosie śmietanowo-kurkowym z karmelizowaną marchewką

Przed porcjowaniem, z mięsa należy usunąć tłuszcz, zarówno z wierzchniej, jak i wewnętrznej strony mięsa