Przepis na jak peklować mięso do wędzenia

37 Zapisać
Peklowanie mięsa do wędzenia

Peklowanie mięsa do wędzenia

Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona
7 Zapisać
Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa i wędzony schab

cały dom i wszyscy lokatorzy pachną jak wędzonki. Osobiście pozostawiam duże przyprawy jak czosnek, pieprz, liść laurowy, czy ziele angielskie,
18 Zapisać
Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona

Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona

Mięso umyć i osuszyć. ząbki czosnku Wrzucić do wody czosnek, ziele. Mięso ułożyć ciasno w wyparzonym naczyniu
56 Zapisać
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń
24 Zapisać
SZYBKIE MIĘSO DO CHLEBA W OSŁONCE BARIEROWEJ

SZYBKIE MIĘSO DO CHLEBA W OSŁONCE BARIEROWEJ

sos porowy czy pieczarkowy i podać jako danie obiadowe. Starać się, żeby było jak najmniej powietrza. Przyciąć rękaw foliowy , zawiązać ściśle jeden koniec ( na zakładkę) i dobrze upchać mięso
16 Zapisać
Domowa wędzona kiełbasa

Domowa wędzona kiełbasa

Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre. Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski
13 Zapisać
Wędzony karczek dla Walentego.

Wędzony karczek dla Walentego.

Chociaż  jak ich znam domowym karczkiem  nie pogardzą.  Miała miejsce kiedyś…jakieś trzy- cztery lata temu sytuacja, że córka wbiła mężowi widelec w rękę…bo nie zdążył szybko zabrać dłoni stawiając na stole półmisek ze schabowymi
10 Zapisać
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Jak przygotować boczek do wędzenia. szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później)
4 Zapisać
Boczek wędzony na trzy sposoby

Boczek wędzony na trzy sposoby

łyżka jodowanej soli spożywczej*. Wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Odstawiamy do lodówy na noc. Sól wymieszać (jodowaną z peklosolą, w proporcji 1. 1) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Jako, że u mnie są małe kawałki, to 12 h zupełnie wystarcza. 55 stopni z dymem (zależy od wielkości - do upragnionego koloru). Parzenie w wodzie bez przypraw, aż do momentu aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 stopni
3 Zapisać
Schab wędzony

Schab wędzony

Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza
1 Zapisać
Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Tak uwędzone mięso parzymy (oprócz podgardla, które odwiesiliśmy do "dojrzewania" i nie wiemy, jak wyglądałoby i smakowało po parzeniu, ale kiedyś sprawdzimy)
0 Zapisać
Półgęsek peklowany pieczony w niskiej temperaturze

Półgęsek peklowany pieczony w niskiej temperaturze

Sprawdziłam czy dobry lekko nakłuwając – jak płyn wydobywający się z mięsa był klarowny i przezroczysty, mięso było dobre
0 Zapisać
Wędzone skrzydełka drobiowe

Wędzone skrzydełka drobiowe

Czy są równie dobre, jak te przygotowywane na grillu. łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), soli jodowanej i peklosoli) - wymieszać i natrzeć mięso
0 Zapisać
Pierwsze wędzenie

Pierwsze wędzenie

Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max. Do solank. Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku
0 Zapisać
Wędzenie czwarte 22.05.2016

Wędzenie czwarte 22.05.2016

Przepis Mięso. Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max. Do solank. -sól kamienna nie jodowana lub pek
17 Zapisać
Domowa szynka wędzona

Domowa szynka wędzona

Nie ma jak pyszna domowa wędzona szyneczka. Taką szyneczkę robimy z mężusiem co jakiś czas, zazwyczaj gdy dysponujemy większą ilością mięska
16 Zapisać
Wiejska szynka wędzona gotowana

Wiejska szynka wędzona gotowana

Proces suszenia dobrze żeby trwał cały dzień kiedy mięso pozbywa się nadmiaru solanki. Mięso należy nakłuwać dwa razy dziennie, przewracać
11 Zapisać
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.

Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.

Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą ,powinno być całkiem przykryte zalewą, jeśli nie jest trzeba go codziennie obracać