Przepis na jak peklować mięso do wędzenia

13 Zapisać

Wędzony karczek dla Walentego.

Chociaż  jak ich znam domowym karczkiem  nie pogardzą.  Miała miejsce kiedyś…jakieś trzy- cztery lata temu sytuacja, że córka wbiła mężowi widelec w rękę…bo nie zdążył szybko zabrać dłoni stawiając na stole półmisek ze schabowymi
4 Zapisać

Boczek wędzony na trzy sposoby

łyżka jodowanej soli spożywczej*. Wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Odstawiamy do lodówy na noc. Sól wymieszać (jodowaną z peklosolą, w proporcji 1. 1) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Jako, że u mnie są małe kawałki, to 12 h zupełnie wystarcza. 55 stopni z dymem (zależy od wielkości - do upragnionego koloru). Parzenie w wodzie bez przypraw, aż do momentu aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 stopni
Więcej przepisów na %s strony