Przepis na jak kroić kaczkę

Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami

Drób – jadam, ale żebym jakoś przepadała za nim, to nie… Pomijając kaczkę. Zapraszam na kaczkę z jabłkami
Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Dokładnie mieszam i nacieram przyprawami kaczkę zarówno wewnątrz jak i na wierzchu. Kaczka w pomarańczach doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecznym stole
Piersi kaczki z sosem z czarnej porzeczki

Piersi kaczki z sosem z czarnej porzeczki

Jako dodatek zrobiłam smażone kawałki polenty, ugotowanej wcześniej z liściem laurowym. W naczyniu, w którym będziemy piec kaczkę, dajemy konfiturę z czarnej porzeczki i podsmażone piersi razem z tłuszczem
Pierś kaczki z tymiankiem

Pierś kaczki z tymiankiem

Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia
Kaczka z karmelizowanymi buraczkami i sosem malinowym

Kaczka z karmelizowanymi buraczkami i sosem malinowym

Ostatnio pokochałam kaczkę do tego stopnia, że jadłabym ją codziennie na obiad. ) Ostatnio zaprezentowaliśmy Wam przepis na kaczkę z figami i szalotką, tym razem piersi z kaczki z karmelizowanymi buraczkami oraz sosem malinowym w towarzystwie pieczonych ziemniaczków z dodatkiem ziół
Piersi kaczki z mango i tymiankiem

Piersi kaczki z mango i tymiankiem

Taka kaczka jest dobra zarówno na codzienny jak też na uroczysty obiad. Po upieczeniu kaczka musi chwilę „odpocząć” pod przykryciem, zanim zaczniemy ją kroić
Kaczka pieczona na ziemniakach

Kaczka pieczona na ziemniakach

Jak widać na zdjęciu poniżej upiekliśmy nawet żołądek i serce, żeby nic się nie zmarnowało. Kolejny, bardzo prosty sposób na kaczkę
Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach

Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach

Nie wiem jak wam, ale mi kaczka w pomarańczach zawsze kojarzyła się z obiadami wysoce eleganckimi, z kolacjami, podczas których narzeczony padał na kolana i błagał, żeby narzeczona zatruła mu życie do końca
Kaczka stir fry z kapustą pak choi

Kaczka stir fry z kapustą pak choi

Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa – ale są bardziej chrupiące i bardziej kruche. Znowu odwracamy mięso na skórkę, zwiększamy płomień i mocno rumienimy, po zrumienieniu skórki rumienimy kaczkę ze strony mięsa – powinna być naprawdę mocno skarmelizowana