Przepis na jak doprawić królika

44 Zapisać
Królik pieczony

Królik pieczony

Do bryfanny włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, pomidory i cebulę, marchew natomiast można dołożyć w całości (będzie ładnie wyglądała na talerzu) – doprawić do smaku, solą, pieprzem i np
13 Zapisać
Królik w marynacie z cytrusów z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Królik w marynacie z cytrusów z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Skusiły mnie dodatki smakowe, połączenie cytrusów, świeżego tymianku i oliwek z delikatnym mięsem królika (mięso królika możecie zastąpić też kurczakiem)
9 Zapisać
Królik w białym winie.

Królik w białym winie.

) Dzisiaj mam dla was długo zapowiadanego na fb królika w białym winie. Królika podziel na 8 części, w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor. Smaż przez 2 minuty po czym dołóż królika, dodaj listki laurowe wlej wino i wodę tak aby całe mięso było zanurzone
7 Zapisać
Królik w potrawce

Królik w potrawce

Tak przygotowany królik, to doskonały pomysł na codzienny, jak i odświętny obiad. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i skropić sokiem z cytryny
5 Zapisać
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

Żeberka w część ogonowa nie zawierają zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu
4 Zapisać
Królik w sosie własnym

Królik w sosie własnym

Doprawić według uznania. Proponuję dziś królika to bardzo smaczne lekkostrawne, chude i zdrowe mięso. Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki
3 Zapisać
Delikatny królik duszony w cytrusach

Delikatny królik duszony w cytrusach

O tym, jak próbowałam kupić mięso królika. Jak to jest, że w wydawałoby się specjalistycznych sklepach mięsnych, gdzie według mnie powinni mieć takie rzadkie rodzaje mięsa, nie można często nawet dostać kawałka wołowiny (mam z tym problem notorycznie)
2 Zapisać
Królik duszony w śmietanie

Królik duszony w śmietanie

Podgotować mieszając (na małym ogniu, żeby sos się nie przypalił), doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, opcjonalnie także sokiem z cytryny
2 Zapisać
Królik w sosie pieczarkowym z dynią makaronową

Królik w sosie pieczarkowym z dynią makaronową

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso królika jest bogate w białko - zawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki
2 Zapisać
Królik w białym winie

Królik w białym winie

Nie za bardzo potrafiłam sobie wyobrazić jak poćwiartować królika - opisy były tak zawiłe, że zwątpiłam
2 Zapisać
LENIWY KRÓLIK W CZERWONYM WINIE

LENIWY KRÓLIK W CZERWONYM WINIE

To tylko dwa dni, a mam wrażenie jakbym za stołem spędziła cały tydzień. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlać wino i taką samą ilość delikatnego buliony warzywnego, zagotować
1 Zapisać
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką

Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką

No bo jakże jeść pluszaki. Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw
1 Zapisać
Królik w sosie cytrynowym

Królik w sosie cytrynowym

Doprawić pieprzem i solą. Królika umyć, poćwiartować, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoty kolor porcje królika
1 Zapisać
Królik duszony w winie

Królik duszony w winie

Będziesz zaskoczony jakie dobre. Wrzucić jeszcze listki laurowe i doprawić do smaku solą oraz pieprzem
0 Zapisać
Królik duszony w sosie cebulowym

Królik duszony w sosie cebulowym

Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale ja lubię pasztet z królika, rosół, mięsko duszone , tylko gotować i jeść
0 Zapisać
Pędzący Królik

Pędzący Królik

Kolejne przystawki były równie wyszukane, mus z piersi kurczęcia z galaretką z dzikich pomarańczy wyjątkowo zasmakował Sebastianowi, a totalną klasyką jaką były zapiekane figi z serem gorgonzola w szynce parmeńskiej (które na stałe goszczą w menu lokalu) zachwycał się dosłowne każdy gość kolacji
0 Zapisać
''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji

''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji

Doprawić do smaku. Kolejna propozycja podania królika. Mięso królika oczyścić i pokroić na porcje. Dodać kawałki królika i jarzyny
0 Zapisać
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Doprawić solą. skoków z królika,. królika podsmażyć na rumiano na maśle. 6. skoków z królika,. 5. – 6 łyżek masła,