Przepis na ile peklosoli

16 Zapisać

luncheon meat, mielonka wieprzowa (szynkowar)

800 gramów łopatki wieprzowej 400 gramów surowego boczku wp 20 gramów peklosoli ( u mnie 1 płaska łyżka i 1 szczypta)70 - 90 ml wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny2 - 3 ząbki czosnku0,5 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu1/3 łyżeczki majeranku0,5 łyżeczki cukru pudruszczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)Oba rodzaje mięsa mielimy na średnich oczkach, wrzucamy do miski, dodajemy peklosól, wyrabiamy bardzo dokładnie, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki na 24 godziny
14 Zapisać

szynka wieprzowa w kawałkach (z szynkowara)

2 kg szynki wieprzowej (miałam dość tłustą)1 łyżka peklosoli (z małą górką, około 20 - 22 gramów)1 płaska łyżeczka cukru pudru2 łyżeczki żelatyny (z małą górką)100 ml wody1/3 łyżeczki pieprzu2 - 3 ząbki czosnku2 szczypty majeranku1 - 2 szczypty gałki muszkatałowejSzynkę dokładnie myjemy, odkrawamy to wszystko, czego nie chcemy mieć w szynce, ja wycinałam błonki, praktycznie cały tłuszcz zostawiłam
Więcej przepisów na %s strony