Przepis na ile gotować żeberka

29 Zapisać
Żeberka smażone w własnym sosie

Żeberka smażone w własnym sosie

Umyte żeberka pokroić na małe kawałkiW garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnistyŻeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienieniaNa końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulęPrzełożyć usmażone żeberka do wrzątku z przyprawamiCebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranekGotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kościJeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka )  roztrzepać i wlać do gotującego się sosu - mieszać energicznie podczas wlewania, by nie zrobiły się "kluchy"Sos po dodaniu "zatrzepki  " lub zasmażki zagotować chwilę Pilnować, by woda się nie wygotowała
28 Zapisać
żeberka w młodej kapuście

żeberka w młodej kapuście

Żeberka odkładamy na talerzyk i na tym samym tłuszczu przysmażamy na blado złoty kolor posiekaną cebulę, dokładamy żeberka i zalewamy wrzątkiem by lekko przykrył mięso, dodajemy odrobinę soli (mało) i dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kapustę szatkujemy średnio grubo, wrzucamy do sporego garnka razem ze startą na dużych oczkach marchewką, zalewamy wodą do 3/4 objętości kapusty, wrzucamy liście, ziele, trochę soli i pieprzu, gotujemy około 10 minut, potem wlewamy żeberka razem z wywarem (mięso ma być zanurzone w kapuście), gotujemy dalej około 20 - 30 minut
Więcej przepisów na %s strony