Przepis na ile czasu gotuje sie boczek

1 Zapisać
Sałatka z gruszką, boczkiem i gorgonzolą

Sałatka z gruszką, boczkiem i gorgonzolą

Po czasie dodajemy łyżkę octu balsamicznego i gotujemy jeszcze przez minutę. Gotujemy krótko, aż sos się rogrzeje
0 Zapisać
Mule ze śmiytōnkōm i wyndzōnkōm  (Mule w sosie śmietanowym aromatyzowanym boczkiem)

Mule ze śmiytōnkōm i wyndzōnkōm (Mule w sosie śmietanowym aromatyzowanym boczkiem)

W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać. [5] Dyć wia,[6] że kans[7] ludzi, co żyje dzisiej, tyż nigdy łonych niy jadło. 10-15 dkg wyndzōnki[13] (jak sie weźniecie tako, co to już je pokrōno we pudełku, to bajecie mieć mani[14] roboty). Wejście[19] sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. Dejcie[24] sie do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie[25] tam ta wyndzōnka i trocha jōm podpiyczcie. Tera wlyjcie wino, niech sie ze 2 razy bluknie[28] i dejcie tam śmiytōnka. Mogecie dać ździebko[29] pieprzu abo i soli (nojprzōd sie sprōbujcie, czy niy baje[30] za słone). Przikryjcie tyn gornek i niech sie przez 5 min. [31] Keby sie jake bajtle[32] pytali, co to robicie w tym gorku, to lepi niy gołdejcie,[33] że masowy mord, bo jeszcze Wōłs zawrzōm[34] w hereście. Do tego nojlepszo baje bagietka, bo niōm idzie fajnie sie tōnkać[39] we zōłzie[40]… smacznego. [40] sosie 1 kg muli
22 Zapisać
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą i papryką. Szybka i smaczna.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą i papryką. Szybka i smaczna.

) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron
6 Zapisać
No i jak tu nie ugotowac bigosu…

No i jak tu nie ugotowac bigosu…

Za kazdym razem jak gotuje bigos, to zawsze wychodzi mi kociolek. Juz myslalam, ze mi sie w tym roku upiecze
3 Zapisać
Carbonara, Makaron w sosie śmietanowym

Carbonara, Makaron w sosie śmietanowym

( redukujemy - gotujemy aż część wywaru odparuje i zgęstnieje ) Cały czas mieszając by sie nam nie przypaliło
3 Zapisać
Flammkuchen

Flammkuchen

Ilosc wody zalezy od rodzaju uzytej maki i tu musimy wykazac sie wyczuciem. Boczek kroimy w cieniutkie slupki
3 Zapisać
Prosta rolada z boczku (na zimno)

Prosta rolada z boczku (na zimno)

polecam wszystkim którzy gotują małe porcje ( choć w większym kawałku też sie. Boczek zrolować i obwiązać w zgrabny
2 Zapisać
Żurek wielkanocny / Easter soup

Żurek wielkanocny / Easter soup

jajka - tyle ile osób. Tak zaczęła sie moja historia z żurkiem, aktualnie moja ulubiona zupa. na suchej patelni wrzucam pokrojony boczek, podsmażam chwilę, dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę podwędzaną ( jeśli mamy kiełbasę białą, to na razie nic nie robimy z nią)
1 Zapisać
Tradycyjny staropolski bigos

Tradycyjny staropolski bigos

Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy. Pamietajmy aby zachować wywar z grzybów,przyda nam sie w dalszej części i podniesie walory smakowe naszego bigosu
1 Zapisać
„Bidne gołąbki”, czyli gołąbki z młodej kapusty z tartymi ziemniakami i kaszą jęczmienną. Z cyklu „Tak smakuje Podkarpacie”…

„Bidne gołąbki”, czyli gołąbki z młodej kapusty z tartymi ziemniakami i kaszą jęczmienną. Z cyklu „Tak smakuje Podkarpacie”…

Postępować tak do czasu, aż na główce kapusty pozostaną najmniejsze liście, które nie nadają się na gołąbki
1 Zapisać
Zapiekana fasola po grecku

Zapiekana fasola po grecku

Gdy mieszkałam w Londynie, nie moglam się nadziwić temu, jak Anglicy zajadają sie fasolą w sosie pomidorowym z puszki
1 Zapisać
żur domowy

żur domowy

Pierwszy raz zrobiłam domowy żur, na domowym zakwasie. Jednak w tym roku wyjątkowo na święta zrobiłam i muszę przyznać, że udał sie a mąż się zajadał
1 Zapisać
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta

Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie
1 Zapisać
Boeuf bourguignon Karoliny J. z kładzionymi kluseczkami

Boeuf bourguignon Karoliny J. z kładzionymi kluseczkami

Po uplywie tego czasu podsmazamy mieso na patelni az zrobi sie brazowe. Zaloze sie, ze wiekszosc z nas po obejrzeniu tego filmu probowala odtworzyc slynna boeuf burguignon, czyli wolowine po burgundzku ,Julii Child
1 Zapisać
Obiad dla prawdziwego chłopa!

Obiad dla prawdziwego chłopa!

Kiedy tłuszcz wystarczająco sie wytopi,dorzucamy pokrojony w cienkie plastry boczek i smażymy aż stanie się rumiany i lekko chrupiący
0 Zapisać
Grochówka klasyczna

Grochówka klasyczna

Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso w całości, kiedy sie zagotuje zmniejszamy ogień, zbieramy "szumy" i dodajemy odsączony groch
0 Zapisać
Fasolka po Bretońsku, a raczej Fasolowy Misz-Masz

Fasolka po Bretońsku, a raczej Fasolowy Misz-Masz

Zalewamy bulionem i dalej gotujemy,aż ziemniaki będą gotowe. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek z karkówką,
0 Zapisać
Brukselka w boczku

Brukselka w boczku

Boczek pokroic w paski, wytopic na rozgrzanym oleju, wlozyc na patelnie brukselke, posypac mielonym kminkiem, dodac drobno posiekany, lub przepuszczony przez praske czosnek, wymieszac