Przepis na ile cytryn na litr soku

Sok pomarańczowo - marchewkowy własnej roboty

Sok pomarańczowo - marchewkowy własnej roboty

Następnie pomarańcze odcedzić, ponownie zalać zimną wodą i gotować do miękkości. 2 cytryny. Zagotować 4 litry wody z 1 kg cukru. Do musu pomarańczowo- marchewkowego wlać ciepłą osłodzoną wodę (4 litry ) i wyciśnięty sok z cytryn, wszystko wymieszać i schłodzić. Z podanych porcji wychodzi ok 8 litrów soku. 2 cytryny
2 0
Lemoniada z całych cytryn

Lemoniada z całych cytryn

Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Na duże naczynie stawiamy sitko, wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku
15 0
Cytrynowiec bez pieczenia

Cytrynowiec bez pieczenia

Z soku i wody ugotować budyń z dodatkiem margaryny i cukru, gorący wylać na herbatniki. Biszkopty maczać delikatnie w przegotowanej zimnej wodzie i ułożyć je na masie cytrynowej
9 0
Nalewka plebana

Nalewka plebana

Wyciskamy sok z cytryn i razem z pozostałymi składnikami wlewamy do słoja. Zatem albo też zróbcie w dwóch trzylitrowych słojach (lub dwóch dwulitrowych), albo użyjcie jednego większego
7 0
Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Do wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Doskonały przepis na swój domowy syrop, który możemy zrobić sami z tego co na łące, czyli ze zwykłego mlecza ( a dokładnie z jego kwiatów )
7 0