Przepis na ikra

Kabaczkowa ikra na zimę.

Kabaczkowa ikra na zimę.

Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki
Ikra z bakłaşanów

Ikra z bakłaşanów

Smaczna i łatwa przekąska, najlepiej smakuje na zimno. Składniki. 2 duşe bakłaşany (ok 70 dkg. ). 1 duşa czerwona cebula
Ikra z cukinii

Ikra z cukinii

Dziś kolejna propozycja ikry , tym razem z kabaczków. ). Składniki. 1 kg. pomidorów. 1,5 kg. cukinii. 1 kg. papryki czerwonej
Pasta z ikry ryb słodkowodnych

Pasta z ikry ryb słodkowodnych

Może to jakieś przyzwyczajenie, ale zawsze gdy zbliżają się święta Wielkanocne czy Bożenarodzeniowe, wzrasta mi apetyt na śledzie, inne ryby oraz jajka (te głównie na Wielkanoc), nie tylko drobiowe, jak widać
Pasta z ikry śledziowej

Pasta z ikry śledziowej

Moja ulubiona pasta z mlecza i ikry śledziowej. Tym razem w wersji pomidorowej. Pasta z ikry śledziowej
Co to jest przegrzebek ?

Co to jest przegrzebek ?

Zostaje biała część pozbawiona pozostałości, do spożycia nadaje się również pomarańczowa ikra. Przegrzebek znany również jako małża św Jakuba, to muszla o szerokości 10-15 cm, mająca kształt małego walca ozdobionego koralowym ogonkiem
Sushi

Sushi

Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb
Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Specjalistą od śledzi był mój tata. Uważał, że gotowe filety ze śledziem mają co prawda dalekich przodków, ale rodzina dawno o nich zapomniała
Jeżynówka

Jeżynówka

Po otwarciu butelki unosi się zapach wanilii i owoców. W smaku charakterystyczny winno-cierpki aromat jeżyn
Wigilijne śledzie w śmietanie

Wigilijne śledzie w śmietanie

Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić
Sałatka z ziemniaków i śledzi

Sałatka z ziemniaków i śledzi

Bardzo lubię różnego rodzaju ryby. Smak śledzi kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem, a szczególnie z okresem Wielkiego Postu, w czasie którego zjadaliśmy spore ilości tych ryb
Najsłynniejsze włoskie pasty

Najsłynniejsze włoskie pasty

szałwia Bottarga spaghetti oliwa z oliwek bottarga (zasuszona ikra tuńczyka lub cefala), ew.   Dzisiaj miała być zupełnie inna notka… Ale jakoś tak wyszło, że po uszy zakopałam się w obowiązkach, więc nie zdążyłam nawet napisać nic sensownego
Ĺšledzie razy trzy

Ĺšledzie razy trzy

Jest czas jedzenia mięs, jest czas jedzenia ryb. Wśród nich szczególne miejsce w kuchni polskiej zajmował i zajmuje śledź