Przepis na ikra

4 Zapisać
Kabaczkowa ikra na zimę.

Kabaczkowa ikra na zimę.

Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki
2 Zapisać
Ikra szczupaka pasteryzowana, z papryką i  pomidorami

Ikra szczupaka pasteryzowana, z papryką i pomidorami

Ikra już była, ale inna. – może być różna ikra,. Ikra już była, ale inna. Ta była spożywana sukcesywnie, ostatni słoiczek otwarłem wczoraj wieczorem, po ponad półrocznym przechowaniu w lodówce
0 Zapisać
Ikra z bakłaşanów

Ikra z bakłaşanów

Smaczna i łatwa przekąska, najlepiej smakuje na zimno. Składniki. 2 duşe bakłaşany (ok 70 dkg. ). 1 duşa czerwona cebula
0 Zapisać
Ikra z cukinii

Ikra z cukinii

Dziś kolejna propozycja ikry , tym razem z kabaczków. ). Składniki. 1 kg. pomidorów. 1,5 kg. cukinii. 1 kg. papryki czerwonej
8 Zapisać
Pasta z ikry ryb słodkowodnych

Pasta z ikry ryb słodkowodnych

Może to jakieś przyzwyczajenie, ale zawsze gdy zbliżają się święta Wielkanocne czy Bożenarodzeniowe, wzrasta mi apetyt na śledzie, inne ryby oraz jajka (te głównie na Wielkanoc), nie tylko drobiowe, jak widać
0 Zapisać
Spaghetti w sosie z ikry pstrąga - Spaghetti with trout caviar - Spaghetti al sugo con uova di trota

Spaghetti w sosie z ikry pstrąga - Spaghetti with trout caviar - Spaghetti al sugo con uova di trota

Polish/English/ItalianSkładniki/Ingredients/Ingredienti. Dla 2 osób/ Serves 2/ Per 2 persone. 200 g spaghetti lub bucatini/ 7 oz spaghetti or bucatini/ 200 g di spaghetti o bucatini
54 Zapisać
Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Specjalistą od śledzi był mój tata. Uważał, że gotowe filety ze śledziem mają co prawda dalekich przodków, ale rodzina dawno o nich zapomniała
24 Zapisać
Wigilijne śledzie w śmietanie

Wigilijne śledzie w śmietanie

Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić
10 Zapisać
Najlepsze bitki wołowe

Najlepsze bitki wołowe

Dzisiaj danie z takiej umownej serii "smaki rodzinnego domu", w której pokazywałam już np. zrazy zawijane
9 Zapisać
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów

Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia
9 Zapisać
Najsłynniejsze włoskie pasty

Najsłynniejsze włoskie pasty

szałwia Bottarga spaghetti oliwa z oliwek bottarga (zasuszona ikra tuńczyka lub cefala), ew.   Dzisiaj miała być zupełnie inna notka… Ale jakoś tak wyszło, że po uszy zakopałam się w obowiązkach, więc nie zdążyłam nawet napisać nic sensownego
5 Zapisać
Jeżynówka

Jeżynówka

Po otwarciu butelki unosi się zapach wanilii i owoców. W smaku charakterystyczny winno-cierpki aromat jeżyn
5 Zapisać
Kantońskie pierogi shumai z krewetkami i wieprzowiną

Kantońskie pierogi shumai z krewetkami i wieprzowiną

utarta na grubej tarce marchewka i ikra kraba (dałem czerwoną imitację kawioru z Ikei)Z ciasta na wonony wyciąć kółka przykładając szklankę i obrysowując ją nożem
3 Zapisać
Sushi

Sushi

Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb
2 Zapisać
Sushi: składniki, przyprawy, sosy i przybory

Sushi: składniki, przyprawy, sosy i przybory

IKRĄ najczęściej spożywaną dawniej była ikra śledzi, która była najtańsza. Bardzo popularna teraz stała się ikra łososia, którą przed podaniem płucze się w cieplej, osolonej wodzie by porozdzielać jajeczka a następnie polewa olejem, by zabezpieczy przed wczesnym utlenianiem i psuciem się
2 Zapisać
Krewetki w sosie pomarańczowo-imbirowym z czarnym makaronem

Krewetki w sosie pomarańczowo-imbirowym z czarnym makaronem

Pyszne, wykwintne danie z czarnego makaronu i krewetek królewskich. Krewetki są bogatym źródłem białka i witamin z grupy B, są niskokaloryczne
2 Zapisać
Ĺšledzie razy trzy

Ĺšledzie razy trzy

Jest czas jedzenia mięs, jest czas jedzenia ryb. Wśród nich szczególne miejsce w kuchni polskiej zajmował i zajmuje śledź
2 Zapisać
Jedz i jedź kulinarnym szlakiem Podkarpacia

Jedz i jedź kulinarnym szlakiem Podkarpacia

SZLAK KULINARNYCH ROZKOSZY GASTROTURYSTY. „PODKARPACKIE SMAKI”. Słynny francuski recenzent kulinarny i autor regionalnych przewodników kulinarnych po Francji – CURNONSKY (Maurice Edmond Sailland), zwykł mawiać, że dobra kuchnia, to taka, w której jedzenie smakuje tym, czym jest