Przepis na hekele

Hekele

Hekele

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą. to śledzik podany po śląsku. Bardzo konkretny w smaku, nam bardzo zasmakował, składniki idealnie do siebie pasują i znakomicie się komponują
Hekele (Śląska sałatka śledziowa- czasami w postaci pasty ;) )

Hekele (Śląska sałatka śledziowa- czasami w postaci pasty ;) )

hekele pochodzi łod niymieckego hacken, co znaczy siekać. Ło recept1 na hekele to sie mie sam niyftorzi2 pytali już połra3 miesiyncy tymu. Ponojś5 hekele robiōła moja Ōłma ze Gliwic, ale jak żech zadzwoniōł do Ciotki do Niymiec, żeby mi pedziała,6 jako to narychtować,7 to żech sie dowiedzioł, że niy pamiynto. 9 Moja Muter pedziała, że łod niyj kōmratka10– pani Magda- robi hekele i jak żech sie potyn dowiedzioł, to za starego piyrwy robiōła je i łod11 ni muter i teściowoł
Hekele. Sałatka śledziowa.

Hekele. Sałatka śledziowa.

HEKELE lub HEKERLE, tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane

Rolada śląska, czyli zrazy zawijane

Ot, wystarczy wymienić potrawy takie jak żymlok, bryja, hekele, hauskyjza, krepel czy zista żeby wiedzieć, że na Śląsku nic nie jest jasne, nic nie jest takie jak gdzie indziej
Hekele-pasta rybna

Hekele-pasta rybna

Kto jeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna
SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM

SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM

Hekele , potrawa kuchni Śląskiej ze śledziem. Hekele , potrawa kuchni Śląskiej ze śledziem. Smaczna i bardzo wyrafinowana , choć bardzo prosta potrawa
Hekele

Hekele

Hekele podaje się z pieczywem i masłem. Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jaja, ogórki kiszone i cebulę
Hekele

Hekele

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą
Hekele - przystawka śledziowa

Hekele - przystawka śledziowa

Śledzie pokroić w drobną kosteczkę, podobnieu gotowane na twardo jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku mielonym pieprzem i musztardą
I półfinał BlogerChef

I półfinał BlogerChef

kluski śląskie, roladę śląską, modrą kapustę, wodzionkę, hekele, panczkraut, szałot, smażony krupniok czy szpajze
Warsztaty kuchni śląskiej podczas I półfinału BlogerChefa

Warsztaty kuchni śląskiej podczas I półfinału BlogerChefa

Hekele – sałatka ze śledzia, z cebulką, ogórkiem kiszonym, jajkiem i musztardą. Hekele. Dziś piszę właściwie o tym samym wydarzeniu co wczoraj – I półfinale konkursu BlogerChef, ale skupię się na części pokonkursowej – interaktywnym pokazie kuchni śląskiej, na jaki zaprosił nas w sobotni wieczór szef kuchni Hotelu Szafran**** i restauracji „Szafranowy Dwór” Dawid Pietrasz oraz „jego” kucharze