Przepis na hekele

Hekele (Śląska sałatka śledziowa- czasami w postaci pasty ;) )

Hekele (Śląska sałatka śledziowa- czasami w postaci pasty ;) )

hekele pochodzi łod niymieckego hacken, co znaczy siekać. Ło recept1 na hekele to sie mie sam niyftorzi2 pytali już połra3 miesiyncy tymu. Ponojś5 hekele robiōła moja Ōłma ze Gliwic, ale jak żech zadzwoniōł do Ciotki do Niymiec, żeby mi pedziała,6 jako to narychtować,7 to żech sie dowiedzioł, że niy pamiynto. 9 Moja Muter pedziała, że łod niyj kōmratka10– pani Magda- robi hekele i jak żech sie potyn dowiedzioł, to za starego piyrwy robiōła je i łod11 ni muter i teściowoł
0 0
Hekele

Hekele

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą. to śledzik podany po śląsku. Bardzo konkretny w smaku, nam bardzo zasmakował, składniki idealnie do siebie pasują i znakomicie się komponują
0 0
Hekele-pasta rybna

Hekele-pasta rybna

Kto jeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna
1 0
Hekele

Hekele

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą
4 0
Hekele

Hekele

Hekele podaje się z pieczywem i masłem. Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jaja, ogórki kiszone i cebulę
4 0
Hekele - przystawka śledziowa

Hekele - przystawka śledziowa

Śledzie pokroić w drobną kosteczkę, podobnieu gotowane na twardo jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku mielonym pieprzem i musztardą
0 0
I półfinał BlogerChef

I półfinał BlogerChef

kluski śląskie, roladę śląską, modrą kapustę, wodzionkę, hekele, panczkraut, szałot, smażony krupniok czy szpajze
0 0
Warsztaty kuchni śląskiej podczas I półfinału BlogerChefa

Warsztaty kuchni śląskiej podczas I półfinału BlogerChefa

Hekele – sałatka ze śledzia, z cebulką, ogórkiem kiszonym, jajkiem i musztardą. Hekele. Dziś piszę właściwie o tym samym wydarzeniu co wczoraj – I półfinale konkursu BlogerChef, ale skupię się na części pokonkursowej – interaktywnym pokazie kuchni śląskiej, na jaki zaprosił nas w sobotni wieczór szef kuchni Hotelu Szafran**** i restauracji „Szafranowy Dwór” Dawid Pietrasz oraz „jego” kucharze
0 0