Przepis na gruzińskie pierogi

8 Zapisać
Gruzińskie pierogi Chaczapuri

Gruzińskie pierogi Chaczapuri

Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku
4 Zapisać
Gruzińskie pierogi chinkali

Gruzińskie pierogi chinkali

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis
8 Zapisać
Genialne pierogi!

Genialne pierogi!

To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną
5 Zapisać
Gruziński przysmak - pierożki chinkali

Gruziński przysmak - pierożki chinkali

Ciasto przygotowujemy tak, jak na nasze pierogi. Niesamowita sprawa jak naprawdę, wydawać by się mogło zwykłe danie, potrafi smakować
4 Zapisać
Gruzińskie kotlety mielone

Gruzińskie kotlety mielone

Najładniej wydane i najciekawsze są ich książki poświęcone kuchni rosyjskiej, pierogom i pielmienom oraz kuchni gruzińskiej
2 Zapisać
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi, hmm… już pisałam, że raczej nie należą do dań, które stanowią listę popisową, ale od dzisiaj się to zmienia
2 Zapisać
Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Jako kolejną truskawkową propozycję przygotowałam dla Was przepyszne pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok
51 Zapisać
chinkali - aromatyczne gruzińskie sakiewki z mięsem w rosole

chinkali - aromatyczne gruzińskie sakiewki z mięsem w rosole

Jest identyczne jak na pierogi. Oglądałam kiedyś program Pascala Brodnickiego, w którym podróżując po Gruzji zajadał się pierożkami chinkali
46 Zapisać
" Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem "

" Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem "

Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi. ************************************************************************Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem
10 Zapisać
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu
6 Zapisać
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem

Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem

No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki
2 Zapisać
Gwiezeli z serem i jajkiem - kuchnia gruzińska

Gwiezeli z serem i jajkiem - kuchnia gruzińska

Swój powrót postanowiłam zacząć od kuchni gruzińskiej, dlatego że się w niej zakochałam. Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, jajka (surowego) i wody zagniatam ciasto jak na pierogi
1 Zapisać
Chinkali - gruzińskie pierożki

Chinkali - gruzińskie pierożki

Tyle, aby swobodnie można było zlepić pierogi i aby powstały w trakcie gotowania bulion miał gdzie się podziać
0 Zapisać
Warsztaty kuchni gruzińskiej – relacja

Warsztaty kuchni gruzińskiej – relacja

Warsztaty kuchni gruzińskiej odbyły się w tygodniu przed świętami w studiu kulinarnym Twój Kucharz. Chaczapuri ażarskie i gruzińskiego snickersa – tu już niestety nie byłam obecna
30 Zapisać
tureckie pide: lepsze niż pizza

tureckie pide: lepsze niż pizza

pierogi albo naleśniki). Najdłużej trzymają mi się w głowie wspomnienia, w których widoki łączą się ze smakami, wrażenia estetyczne z kulinarnymi, słowem
18 Zapisać
Chaczapuri z serem mozarella,podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii

Chaczapuri z serem mozarella,podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej
10 Zapisać
Przydatne ustrojstwo :)

Przydatne ustrojstwo :)

Magda Gessler wprowadzała zmiany w restauracji gruzińskiej. TeŻet i ja uwielbiamy pierogi. Rozwałkowany płat ciasta kładziemy na pierogownicy, nakładamy farsz w miejsca "dziurek", przykrywamy drugim rozwałkowanym płatem ciasta, wałkujemy, aby pierogi się zlepiły, przekręcamy pierogownicę do góry nogami i voila
4 Zapisać
O ziemniakach słów kilka...

O ziemniakach słów kilka...

Jest gruzińskie miasteczko smaku, gdzie można spróbować tradycyjnych szaszłyków, chinkali, chaczapuri i gruzińskich win