Przepis na gotowanie szynki

16 Zapisać

Wiejska szynka wędzona gotowana

Szynki stygną. 3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg200 gram soli peklującej10 gram saletry2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry20 ziaren ziela angielskiego10 liści laurowych pokruszonych20 ziaren jałowca1 łyżka tymianku1 łyżka majeranku3 ząbki czosnku½ łyżeczki pieprzu zmielonego2,5 gram cukru2 litry wodyDo wody wlać sól, cukier. Szynki należy sprawdzać, co 20 minut przewieszać w inne miejsce beczki. Szynki wędzić w temp około 65 stopni przez 3 godziny.   3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg
11 Zapisać

Szynka domowa gotowana

Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron
Więcej przepisów na %s strony