Przepis na ges przepisy

Pieczona gęś

Pieczona gęś

Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide

Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach, że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć
Modra kapusta

Modra kapusta

Ale mimo, że nie wiedziałam jak smakuje to czułam, że jak robię ges to musi być też modra kapusta. Jak było zapowiedziane, dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjna polską modrą kapustę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciemnych mięs czy kotletów, zarówno mięsnych, jak i warzywnych)
Pierś gęsia pieczona

Pierś gęsia pieczona

Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole
Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku

Gęś opłukać, osuszyć, natrzeć z wierzchu i w środku solą, majerankiem i pieprzem i odstawić na 2 godziny
Gęś  Świąteczna  Faszerowana...

Gęś Świąteczna Faszerowana...

Witajcie. ). Dziś  będzie  bardzo świątecznie.  Tak  że,wydawać by się mogło iż Święta już trwają. ),a to za sprawa tego dania
Pieczona gęś

Pieczona gęś

Szybkie i wykwintne danie. Składniki. gęś. mała główka czosnku. majeranek. ziele angielskie. pieprz ziołowy. papryka słodka
Gęś nadziewana boczkiem

Gęś nadziewana boczkiem

Wędzony boczek i obgotowaną uprzednio wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja, żółtka, posiekaną nać pietruszki, utarty czosnek, pieprz i posolić do smaku
Gęś po alzacku

Gęś po alzacku

Umytą gęś zalać zimną wodą, zostawić na kilka godzin, po czym natrzeć czosnkiem roztartym z solą i znowu odstawić na kilka godzin
Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Cebule obrać, posiekać, gotować ok. 10 min w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z szałwią i gałką muszkatołową
Francuska pieczona gęś

Francuska pieczona gęś

Bagietkę pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj cebule. Gęsią wątrobę i boczek pokrój w kostkę. Posiekaj tymianek i natkę

Śląska pieczona gęś

dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i i Wielkanoc