Przepis na ges przepisy

20 Zapisać
Pieczona gęś

Pieczona gęś

Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św
20 Zapisać
Pierś gęsia pieczona

Pierś gęsia pieczona

Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole
15 Zapisać
Gęsie piersi duszone w cydrze i ziołach z sorbetem jabłkowym

Gęsie piersi duszone w cydrze i ziołach z sorbetem jabłkowym

Marcina i konkursu akcji promocyjnej portalu czasnagesine. Przepis na gęś duszoną wymyślony przez mnie z okazji św
2 Zapisać
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide

Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach, że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć
5 Zapisać
Pieczona gęś

Pieczona gęś

Szybkie i wykwintne danie. Składniki. gęś. mała główka czosnku. majeranek. ziele angielskie. pieprz ziołowy. papryka słodka
5 Zapisać
Gęś  Świąteczna  Faszerowana...

Gęś Świąteczna Faszerowana...

Witajcie. ). Dziś  będzie  bardzo świątecznie.  Tak  że,wydawać by się mogło iż Święta już trwają. ),a to za sprawa tego dania
4 Zapisać
Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku

Gęś opłukać, osuszyć, natrzeć z wierzchu i w środku solą, majerankiem i pieprzem i odstawić na 2 godziny
1 Zapisać
Gęś nadziewana boczkiem

Gęś nadziewana boczkiem

Wędzony boczek i obgotowaną uprzednio wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja, żółtka, posiekaną nać pietruszki, utarty czosnek, pieprz i posolić do smaku
0 Zapisać
Francuska pieczona gęś

Francuska pieczona gęś

Bagietkę pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj cebule. Gęsią wątrobę i boczek pokrój w kostkę. Posiekaj tymianek i natkę
0 Zapisać
Gęś po alzacku

Gęś po alzacku

Umytą gęś zalać zimną wodą, zostawić na kilka godzin, po czym natrzeć czosnkiem roztartym z solą i znowu odstawić na kilka godzin
0 Zapisać
Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Cebule obrać, posiekać, gotować ok. 10 min w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z szałwią i gałką muszkatołową
0 Zapisać

Śląska pieczona gęś

dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i i Wielkanoc