Przepis na galareta z karpia

Galareta z karpia

Galareta z karpia

w ten sposób galareta straci wiele drobinek warzyw, ryby i ziół, które stanowią o jej walorach smakowych
Pulpety z karpia w galarecie

Pulpety z karpia w galarecie

Przygotowanym bulionem zalewam pulpety z karpia, posypuję migdałami i rodzynkami, odstawiam w chłodne miejsce, aż galareta się zsiądzie
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku

Sprawianie Karpia - Krok po Kroku

Kiedyś nawet próbowała zachęcić nas do karpia w galarecie, ale my i tak woleliśmy tego smażonego. Odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu w każde święta trafiał do nas świeży karp, tata go sprawiał, a mama przejmowała go w kuchni i smażyła w chrupiącej panierce
Karp w galarecie z rodzynkami

Karp w galarecie z rodzynkami

W naszym domu bez karpia w galarecie nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej, nie dlatego, że tak wypada, ale dlatego, że go lubimy, mamy go ze sprawdzonego źródła, jest czysty, nie pachnie mułem
Czy można zamrozić karpia?

Czy można zamrozić karpia?

Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Przed mrożeniem jednak musimy ściągnąć z niego panierkę
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karpia można przygotować nawet na dwa dni przed Wigilią. U mnie karp w galarecie występuje w wersji "hardcore", czyli z łbem i ogonem
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karpia wypatroszyć, oczyścić, wyfiletować, odciąć głowę (wyciąć z niej skrzela. i wyjąć oczy – to nie jest konieczne ale ja wyjmuję) – bardzo dokładnie umyć
Łosoś faszerowany  w galarecie

Łosoś faszerowany w galarecie

na zimno, krojąc go na grube plastry i zalewając galaretką rybną, która został z przygotowania karpia w galarecie, dodając marchewkę i groszek
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Moją ulubioną potrawą świąteczną - oprócz piernika - jest karp w galarecie
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karpia umyć, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i odstawić. puszka kukurydzy,. puszka zielonego groszku,
Karp w galarecie

Karp w galarecie

cebula, cytryna, galareta, karp, liście laurowe, marchewka, pietruszka, ryba, seler, święta, wigilia, wywar, żelatyna, ziele angielskie
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie

Całość delikatnie zalewamy przestudzonym bulionem, a następnie wstawiamy do lodówki, aby galareta stęşała
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku. kilka gałązek pietruszki
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku. kilka gałązek pietruszki
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Galareta do zalania karpia. Potrawę możecie przygotować dzień wcześniej, a zamiast karpia użyć swojej ulubionej ryby
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku. kilka gałązek pietruszki