Przepis na gęś

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. 1 gęś
Gęś luzowana - faszerowana

Gęś luzowana - faszerowana

Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób. Gęś luzowana i faszerowana jest niezwykle wydajna
Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami

Pierwszy raz piekłam gęś w całości. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz
Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie zasznurować i poczekać aż się upiecze
Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie zasznurować i poczekać aż się upiecze
pieczona gęś w aromatycznym sosie

pieczona gęś w aromatycznym sosie

jedna cała mała gęś lub udka. jedna cała mała gęś lub udka. Gęś umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu (który można stopić na smalec ) i namoczyć przez 2 godziny w wodzie
gęś po burgundzku z buraczanymi kopytkami

gęś po burgundzku z buraczanymi kopytkami

"Najlepsza gęsina na Świętego Marcina", a to dlatego, że cykl hodowlany gęsi kończy się właśnie późną jesienią, a świeża, niemrożona gęś jest najsmaczniejsza
Gęś pieczona w winie i ziołach

Gęś pieczona w winie i ziołach

Gęś pieczona w winie i ziołach, a właściwie gęsie udka to pyszne lecz czasochłonne danie. Gęś wymaga specjalnej oprawy i doskonałych dodatków
Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika
Gęś pieczona

Gęś pieczona

Chyba każdy musi wybrać swój własny sposób pieczenia – wypraktykować lub posłuchać kogoś u kogo jadł gęś i smakowała