Przepis na gęś pieczona okrasy

10 Zapisać
Okrasa z gęsiny

Okrasa z gęsiny

Żadne z nas nie pamięta, by na świętego Marcina ktokolwiek w Białymstoku piekł gęś. Zaczynamy od świetnej przekąski, okrasy z gęsiny
249 Zapisać
Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

Okazało się, że gęś nie jest taka straszna czy trudna jak wcześniej myślałam - a może tylko odczarowano ją jakby specjalnie dla mnie
42 Zapisać
Gęsina na św. Marcina - warsztaty

Gęsina na św. Marcina - warsztaty

- okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi  - żydowska czernina – bez krwi gęsiej- gęś z gąskami- konfitowane udo gęsie z jabłkiem – uda gęsie duszone/gotowane w gęsim tłuszczu- pierś z sosem żurawinowym- pierś pieczona w soli morskiej  - sałatka z żołądków- wątróbki gęsie w bekonie- gęś w kiszonej kapuście  A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie…
10 Zapisać
11 listopada – Marcińska tradycja kulinarna – gęsina

11 listopada – Marcińska tradycja kulinarna – gęsina

Pieczona gęś, Żr. Dorodną gęś można upiec w całości lub rozczłonkować i dusić w gęsim tłuszczu. Według mnie gęsina poprawia samopoczucie, jest krucha, delikatna i rozgrzewająca, gęś na obiad to prawdziwa kulinarna poezja
4 Zapisać
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i
1 Zapisać
Konkurs. Wygraj książkę na lato !

Konkurs. Wygraj książkę na lato !

A oto przepis na gęś faszerowaną kaszą jęczmienną. Gęś należy umyć, osuszyć, odciąć skrzydła. Gęś napełnić farszem tyle ile się da i zeszyć nicią
0 Zapisać
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą

Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą

Ja wybrałam gęś, która. Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą. Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej
0 Zapisać
Zapomniane kaszubskie jadło.

Zapomniane kaszubskie jadło.

Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś
92 Zapisać
Piersi z gęsi w sosie korzennym z pieczonymi gruszkami i buraczkami w glazurze K. Okrasy

Piersi z gęsi w sosie korzennym z pieczonymi gruszkami i buraczkami w glazurze K. Okrasy

Gęś. Okrasy (z moimi zmianami). Gęś. Gęś. Gęś. Gęś pokroić w plastry i położyć na burakach. buraki, cytryna, gruszki, gęś, kuchnia, masło, miód, na słodko, przepis, rozmaryn, sos, wino, wiśnie 1 łyżeczka ziaren kolendry
1 Zapisać
Wyniki konkursu - książka Pascal i Okrasa

Wyniki konkursu - książka Pascal i Okrasa

Dziękuję mu za to okropnie i niech mnie ta pieczona gęś kopnie. "Wybieram OKRASĘ, bo czymże byłyby potrawy bez użycia odpowiedniej okrasy
12 Zapisać
spis rzeczy

spis rzeczy

gęś pieczona. gęś. belona pieczona z orzechami i miętą. gęś pieczona biała kołudzka. gęś faszerowana kapustą kiszoną i wędzonymi śliwkami
5 Zapisać
Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej

Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej

Gęś od zawsze kojarzyła mi się z mięsem twardym, łykowatym, ciemnym, skomplikowanym do przygotowania i tłustym
1 Zapisać
Zapiekanka z pora i podgrzybków

Zapiekanka z pora i podgrzybków

A wędzoną gęś zastąpiłam wędzonym kurczakiem. Przepis z kuchni Karola Okrasy, nieco zmodyfikowany. Przepis z kuchni Karola Okrasy, nieco zmodyfikowany