Przepis na gęś nadziewana mięsem

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. 1 gęś
Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika
BULION NA GĘSINIE

BULION NA GĘSINIE

Produktem regionalnym w trzecim numerze Kotła jest gęś spytkowska - luzowana i nadziewana naleśnikami
Gęś nadziewana boczkiem

Gęś nadziewana boczkiem

Sprawioną, oczyszczoną, wymytą i osuszoną gęś natrzeć solą wymieszaną z roztartymi przyprawami. Następnie nadziać gęś przygotowanym nadzieniem, potem zaszyć
gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

Liczę na to, że za kilka lat gęś będzie pojawiała się na naszych talerzach tak samo często jak np. Jeśli wasza gęś była wcześniej zamrożona, powoli rozmrażamy ją w lodówce (najlepiej przez cała noc)
Świąteczna gęś z kaszą pęczak

Świąteczna gęś z kaszą pęczak

Oprócz rogali świętomarcińskich, oczywiście gęś. Gęś przyrządzaliśmy po raz pierwszy, ale wyszła nam tak smaczna, że nie możemy nie podzielić się z Wami przepisem
Świąteczna gęś z jabłkami

Świąteczna gęś z jabłkami

Pieczona gęś nadziewana kiszoną kapustą duża gęś. Gęsina jest tyle aromatycznym mięsem samym w sobie, że nie ma potrzeby, aby łamać głowę, jak je ulepszyć