Przepis na gęś faszerowana

47 Zapisać
Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie zasznurować i poczekać aż się upiecze
10 Zapisać
Gęś luzowana - faszerowana

Gęś luzowana - faszerowana

Gęś luzowana i faszerowana jest niezwykle wydajna. Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób
9 Zapisać
Gęś pieczona faszerowana kapustą kiszoną

Gęś pieczona faszerowana kapustą kiszoną

Moja propozycja to gęś klasyczna z kapustą kiszoną. Gęś oczyszczam z nadmiaru tłuszczu i usuwam kuper i skrzydła
4 Zapisać
gęś pieczona, faszerowana ryżem i kiełbasą, podawana na grzybach

gęś pieczona, faszerowana ryżem i kiełbasą, podawana na grzybach

Zarówno gęś, jak i kiełbasę nowotomyską, wpisaną na listę produktów tradycyjnych, nabyliśmy u Szymona Pazury, który prowadzi swój sklep w Szczecinie, więcej informacji TU
3 Zapisać
Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

Pieczona gęś faszerowana musem kasztanowym

To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie zasznurować i poczekać aż się upiecze
2 Zapisać
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną

Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś
1 Zapisać
Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana ziemniakami

Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Gęś pieczona z jabłkami
0 Zapisać
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą

gęś (wydrylowana). Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś natrzeć solą, pieprzem majerankiem i przeciśniętym czosnkiem
13 Zapisać
Kaczka faszerowana kapusta kiszona i suszona sliwka z peczotto z  grzybami

Kaczka faszerowana kapusta kiszona i suszona sliwka z peczotto z grzybami

Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki
5 Zapisać
Kaczka faszerowana kaszą gryczaną, jabłkami i żurawiną pieczona w garnku rzymskim

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną, jabłkami i żurawiną pieczona w garnku rzymskim

Ja nie jestem fanką kaczki, zdecydowanie wolę gęś. Tuż przed świętami dostałam prezent od Basi -. jednej z czytelniczek bloga
5 Zapisać
GĘŚ LUZOWANA NADZIANA KAPUSTĄ KISZONĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

GĘŚ LUZOWANA NADZIANA KAPUSTĄ KISZONĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Luzowana gęś faszerowana kapustą kiszoną i kaszą gryczaną SKŁADNIKI. jeden z nich, to ten który opisuję, drugi różni się tym, że na początku gęś rozcinana jest wzdłuż grzbietu
5 Zapisać
Gęś u Kurta Schellera

Gęś u Kurta Schellera

Razem z mistrzem udało nam się przygotować kilka potraw ( gęś pieczona, gęś pieczona faszerowana, mus z wątróbek, pierożki wonton z gęsią…
2 Zapisać
Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym

Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym

Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki
2 Zapisać
Kaczka faszerowana po niemiecku

Kaczka faszerowana po niemiecku

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku. Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku
2 Zapisać
Faszerowane filety z gęsi  z sosem żurawinowym.

Faszerowane filety z gęsi z sosem żurawinowym.

Ponieważ jak pisałam, gęś była bardzo chuda i mięsa niewiele, to i filety były marne. Ciąg dalszy z moją gąską
2 Zapisać
Gęś nadziewana czarnym ryżem, orzechami i jabłkami

Gęś nadziewana czarnym ryżem, orzechami i jabłkami

Dostałam gęś z Kaszub jeszcze ciepłą. Gęś robiłam pierwszy raz i wyszła mi bardzo smaczna. Gęś faszerujemy nadzieniem z ryżu, zamykamy otwór wykałaczkami
5 Zapisać
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i
0 Zapisać
Czytelnicy gotują: Kalarepka faszerowana po bolońsku

Czytelnicy gotują: Kalarepka faszerowana po bolońsku

Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś