Przepis na fuki ciasto

1 Zapisać

Placek "fuki"

Placek "fuki" to jeden z moich ulubionych placków. - z żółtek, margaryny, mąki i proszku do pieczenia wyrobić ciasto- ciasto podzielić na trzy części, jedną częścią ciasta wyłożyć dużą formę (wcześniej wyłożoną papierem do wypieków), na cieście rozsmarować dżem- jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wycisnąć z nich większość soku- jabłka ułożyć na dżemie- do drugiego ciasta dodać kakao i dokładnie zarobić ciasto, aby miało ciemny kolor, następnie je potargać i rozłożyć na jabłkach- ubić pianę z czterech białek i cukru, wyłożyć ją na „potargane” ciasto (dokładnie na całej długości tacki)- trzecie ciasto także potargać i ułożyć na ubitej pianie- placek piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinęPlacki, racuchy i naleśniki uważane są przeważnie za desery i potrawy jarskie
Więcej przepisów na %s strony