Przepis na foremki silikonowe do magdalenek

14 Zapisać

Magdalenki

Foremki na ciasteczka wysmarowujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka za bardzo przywarły do formy i straciły swój kształt
1 Zapisać

Razowe magdalenki z karobem (bez cukru)

Formę do magdalenek natłuszczamy, chyba że używacie silikonowej to nie trzeba. Do posłodzenia magdalenek użyłam ksylitolu - cukru robionego z brzozowego drewna, bakteriobójczego - zabija próchnicę, drożdże (dlatego cisto drożdżowe na nim nie urośnie), a smakującego praktycznie identycznie jak biały cukier - jest nawet słodszy
6 Zapisać

Magdalenki

Foremki do magdalenek należy wysmarować. specjalnie namawiać do upieczenia „magdalenek”. Nazwa tych ciasteczek  pochodzi prawdopodobnie od  Medeleine Paulmier XIX- wiecznej mistrzyni cukiernictwa
2 Zapisać

MAGDALENKI

Wreszcie mogłam je zrobić - dzięki Sissy za prezent w postaci foremki na magdalenki. Jeśli takich nie macie, to można z powodzeniem użyć płytkich foremek na bułeczki lub nałożyć masę do szprycy bądź rękawa cukierniczego ze zwykłą szeroką końcówką i wycisnąć paski ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
2 Zapisać

MAGDALENKI

Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem)
Więcej przepisów na %s strony