Przepis na foremki silikonowe do magdalenek

Magdalenki

Magdalenki

Foremki na ciasteczka wysmarowujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka za bardzo przywarły do formy i straciły swój kształt
15 0
Razowe magdalenki z karobem (bez cukru)

Razowe magdalenki z karobem (bez cukru)

Formę do magdalenek natłuszczamy, chyba że używacie silikonowej to nie trzeba. Do posłodzenia magdalenek użyłam ksylitolu - cukru robionego z brzozowego drewna, bakteriobójczego - zabija próchnicę, drożdże (dlatego cisto drożdżowe na nim nie urośnie), a smakującego praktycznie identycznie jak biały cukier - jest nawet słodszy
3 0
MAGDALENKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ

MAGDALENKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ

Ciekawostką jest, iż rozpowszechnienie się magdalenek przypisuje się polskiemu królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, który - gdy przestał być królem elekcyjnym w Polsce - powrócił do Francji i tam skosztował wypieku pewnej chłopki imieniem Madelein (spolszczenie - Magdalena) i ten tak mu zasmakował, iż ciasteczka te nazwał madeleines, które zostały rozpowszechnione w Paryżu i Wersalu za sprawą jego córki, żony króla Francji, Ludwika XV
0 0
Różane Magdalenki

Różane Magdalenki

I oto, po dramatycznych poszukiwaniach magdalenkowej foremki i po własnoręcznym podrobieniu wody różanej, mogę się podzielić przepisem na te cudownie delikatne ciastka
0 0
Dwa biszkopty: jasny i ciemny

Dwa biszkopty: jasny i ciemny

Poniewaş ciasta było duşo i bałam się, şe podczas pieczenia wywędruje z formy keksowej, wypełniłam nim takşe foremki na magdalenki
0 0
Magdalenki

Magdalenki

Foremki do magdalenek należy wysmarować. specjalnie namawiać do upieczenia „magdalenek”. Nazwa tych ciasteczek  pochodzi prawdopodobnie od  Medeleine Paulmier XIX- wiecznej mistrzyni cukiernictwa
6 0
MAGDALENKI

MAGDALENKI

Wreszcie mogłam je zrobić - dzięki Sissy za prezent w postaci foremki na magdalenki. Jeśli takich nie macie, to można z powodzeniem użyć płytkich foremek na bułeczki lub nałożyć masę do szprycy bądź rękawa cukierniczego ze zwykłą szeroką końcówką i wycisnąć paski ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
2 0
MAGDALENKI

MAGDALENKI

Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem)
2 0