Przepis na faworki z proszkiem do pieczenia

266 Zapisać
FAWORKI    TWAROGOWE

FAWORKI TWAROGOWE

Dodajemy mąkę, sodkę, proszek, jajka, ocet i cukry waniliowe. Karnawał to czas pieczenia pysznych, faworków, pączków i obwarzanków
151 Zapisać
Faworki puszyste

Faworki puszyste

Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki
56 Zapisać
Chrusty (faworki)

Chrusty (faworki)

Jeśli po dodaniu dużego kubełka śmietany, ciasto jest nadal zbyt suche dodajemy jeszcze parę łyżek śmietany, tyle ile zabierze ciasto
27 Zapisać
Faworki

Faworki

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, dodać cukier waniliowy i śmietanę. )) Na początek wszystkim doskonale znane faworki z przepisu mojej mamy
13 Zapisać
Faworki pieczone w piekarniku

Faworki pieczone w piekarniku

Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp
13 Zapisać
Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno

Włoskie faworki pieczone czyli chiacchiere al forno

przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką. do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta
12 Zapisać
FAWORKI (CHRUST) W WERSJI WALENTYNKOWEJ

FAWORKI (CHRUST) W WERSJI WALENTYNKOWEJ

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie dodaj śmietanę, żółtka spirytus, proszek do pieczenia i sól
9 Zapisać
Faworki

Faworki

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie. Dodać śmietanę, spirytus, żółtka oraz sól i całość wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza
9 Zapisać
Faworki (chruściki)

Faworki (chruściki)

Dodać spirytus (opcjonalnie ocet), śmietanę i mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. "Podkoziołek" to ostatni dzień przed Wielkanocą, w którym można dobrze i tłusto zjeść
8 Zapisać
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Wbić  żółtka i jajo, lekko wyrobić i dodać spirytus ( dzięki temu nie chłoną oleju)
5 Zapisać
Faworki

Faworki

tłuszcz do smażenia. Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią
4 Zapisać
Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Z informacji na opakowaniu dowiedziałam się, że można używać jej także do pieczenia w piekarniku i mikrofalówce (w max temp
3 Zapisać
FAWORKI Z PIEKARNIKA

FAWORKI Z PIEKARNIKA

Rozłóżcie faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mąkę przesiejcie przez sito, dodajcie szczyptę soli, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę, oraz masło
3 Zapisać
Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza…. Skoro jest dobry przepis to nie ma potrzeby go zmieniać, ulepszać, poprawiać, udziwniać
3 Zapisać
Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną, robimy zagłębienie, wbijamy jajko i żółtka, dodajemy sól i spirytus
2 Zapisać
Faworki

Faworki

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. pół kieliszka spirytusu. Wbić żółtka, dodać śmietanę i spirytus
2 Zapisać
Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku

Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku

cukier puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam. Link do filmu z przygotowania. Cukier puder do posypania faworków po