Przepis na faworki 1 kg mąki

27 Zapisać

Faworki

Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypać mąki). )) Na początek wszystkim doskonale znane faworki z przepisu mojej mamy
8 Zapisać

Drożdżowe faworki

Dziś postanowiłam zrobić faworki do kawy. 1/2 kg mąki. 1/2 szklanki mleka. 1/4 kostki margaryny. 1 łyżka cukru. 1,5 łyżki octu. 0,5 cm grubości i pociąć na paski o szerokości 1 1/2 cm i 10 cm długości. 1/2 kg mąki. 1/2 szklanki mleka. 1/4 kostki margaryny. 1 łyżka cukru. 1,5 łyżki octu
8 Zapisać

Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Każdy z Nas w dzieciństwie jadł faworki. Smalec topimy w garnku, solimy , dzięki temu nie pryska, a  gdy będzie gorący ( robimy próbę – kawałeczek ciasta wrzucamy na smalec, gdy wypłynie bulgocząc temperatura jest odpowiednia)  wrzucamy gotowe faworki, smażymy na złoto ( nie na brązowo) osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem
3 Zapisać

Kruche faworki

mąki pszennej. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków. U mnie, mokre składniki zabrały trzy szklanki mąki
2 Zapisać

Faworki

Nadszedł karnawał, a u nas, jak co roku, tradycyjnie - faworki, inaczej zwane chruścikami (choć te są cieńsze, robione na innym cieście i bardziej chrupiące)
Więcej przepisów na %s strony