Przepis na faworki 1 kg mąki

95 Zapisać
FAWORKI (CHRUST)

FAWORKI (CHRUST)

przesianej mąki dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus (opcjonalnie) i. kupne faworki nie mają najmniejszych szans w porównaniu z cudownie
56 Zapisać
Chrusty (faworki)

Chrusty (faworki)

1 kg mąki. 1 duży (330ml) + 1 mały kubełek śmietany 12%. 1/2 łyżeczki soli. ) 1 kg mąki. 1 duży (330ml) + 1 mały kubełek śmietany 12%. 1/2 łyżeczki soli
41 Zapisać
Domowe faworki - przepis. Faworki na piwie. Faworki kokardki

Domowe faworki - przepis. Faworki na piwie. Faworki kokardki

Jeśli jest zbyt twarde, dodać więcej piwa, zbyt miękkie- nieco więcej mąki. Pączki i faworki najlepiej smakują w karnawale i w tłusty czwartek, rzecz oczywista
27 Zapisać
Faworki

Faworki

Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypać mąki). )) Na początek wszystkim doskonale znane faworki z przepisu mojej mamy
9 Zapisać
Faworki vel chrust vel chruściki vel kreple

Faworki vel chrust vel chruściki vel kreple

Wkładać po kilka do rondla z tłuszczem, wcześniej omiatając pędzelkiem z mąki. faworki.   A musicie wiedzieć, że moja Mama robiła najlepsze faworki na świecie
8 Zapisać
Drożdżowe faworki

Drożdżowe faworki

Dziś postanowiłam zrobić faworki do kawy. 1/2 kg mąki. 1/2 szklanki mleka. 1/4 kostki margaryny. 1 łyżka cukru. 1,5 łyżki octu. 0,5 cm grubości i pociąć na paski o szerokości 1 1/2 cm i 10 cm długości. 1/2 kg mąki. 1/2 szklanki mleka. 1/4 kostki margaryny. 1 łyżka cukru. 1,5 łyżki octu
8 Zapisać
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Każdy z Nas w dzieciństwie jadł faworki. Smalec topimy w garnku, solimy , dzięki temu nie pryska, a  gdy będzie gorący ( robimy próbę – kawałeczek ciasta wrzucamy na smalec, gdy wypłynie bulgocząc temperatura jest odpowiednia)  wrzucamy gotowe faworki, smażymy na złoto ( nie na brązowo) osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem
7 Zapisać
Faworki Babci Misi - najlepsze

Faworki Babci Misi - najlepsze

Do przesianej mąki stopniowo dodawać. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię
4 Zapisać
Faworki Magdy Gessler wg Aleex

Faworki Magdy Gessler wg Aleex

Kiedy masa będzie już dość gęsta, resztę mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć masę żółtkową i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto
4 Zapisać
Faworki

Faworki

Faworki, chrust, chruściki. Długo szukałam idealnego przepisu na faworki. Z rozwałkowanego placka teraz należy formować faworki
3 Zapisać
Kruche faworki

Kruche faworki

mąki pszennej. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków. U mnie, mokre składniki zabrały trzy szklanki mąki
3 Zapisać
Faworki – przepis z pożółkłego zeszytu

Faworki – przepis z pożółkłego zeszytu

z którego przepisu korzystałam ostatnio, robiąc faworki. ), nieważne jaki przepis, ciasto na faworki trzeba po prostu porządnie wybić wałkiem
3 Zapisać
Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Podczas wałkowania staramy się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej tym lepiej. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza…
3 Zapisać
FAWORKI DROŻDŻOWE

FAWORKI DROŻDŻOWE

Faworki są dla mnie symbolem karnawału, dlatego uważam że jest to przepis jak najbardziej na czasie. Muszę przyznać, że przepis jest bardzo dobry, a faworki wychodzą smakowite
2 Zapisać
Faworki / chrusty idealne na Tłusty Czwartek

Faworki / chrusty idealne na Tłusty Czwartek

Gdy konsystencja ciasta była za rzadka dodałam resztę mąki. Użyłam takiej ilości cukru, z uwagi na to, że faworki na koniec obsypujemy pudrem - są wtedy wystarczająco słodkie
2 Zapisać
Faworki

Faworki

Nadszedł karnawał, a u nas, jak co roku, tradycyjnie - faworki, inaczej zwane chruścikami (choć te są cieńsze, robione na innym cieście i bardziej chrupiące)
1 Zapisać
Faworki Piwoszki lekkuchne i chrupiące

Faworki Piwoszki lekkuchne i chrupiące

Mieszam wstępnie i dodaję tyle mąki, żeby zarobić ciasto lżejsze od typowego kluskowego. Dzisiaj kolejny przepis na karnawałowe wypieki - faworki z dodatkiem piwa