Przepis na faworki 1 kg mąki

FAWORKI (CHRUST)

FAWORKI (CHRUST)

przesianej mąki dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus (opcjonalnie) i. kupne faworki nie mają najmniejszych szans w porównaniu z cudownie
113 0
Chrusty (faworki)

Chrusty (faworki)

1 kg mąki. 1 duży (330ml) + 1 mały kubełek śmietany 12%. 1/2 łyżeczki soli. ) 1 kg mąki. 1 duży (330ml) + 1 mały kubełek śmietany 12%. 1/2 łyżeczki soli
56 0
Faworki

Faworki

Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypać mąki). )) Na początek wszystkim doskonale znane faworki z przepisu mojej mamy
27 0
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Każdy z Nas w dzieciństwie jadł faworki. Smalec topimy w garnku, solimy , dzięki temu nie pryska, a  gdy będzie gorący ( robimy próbę – kawałeczek ciasta wrzucamy na smalec, gdy wypłynie bulgocząc temperatura jest odpowiednia)  wrzucamy gotowe faworki, smażymy na złoto ( nie na brązowo) osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem
13 0
Drożdżowe faworki

Drożdżowe faworki

Dziś postanowiłam zrobić faworki do kawy. 1/2 kg mąki. 1/2 szklanki mleka. 1/4 kostki margaryny. 1 łyżka cukru. 1,5 łyżki octu. 0,5 cm grubości i pociąć na paski o szerokości 1 1/2 cm i 10 cm długości. 1/2 kg mąki. 1/2 szklanki mleka. 1/4 kostki margaryny. 1 łyżka cukru. 1,5 łyżki octu
8 0
Faworki

Faworki

Faworki, chrust, chruściki. Długo szukałam idealnego przepisu na faworki. Z rozwałkowanego placka teraz należy formować faworki
5 0
Kruche faworki

Kruche faworki

mąki pszennej. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków. U mnie, mokre składniki zabrały trzy szklanki mąki
3 0
Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Podczas wałkowania staramy się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej tym lepiej. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza…
3 0
FAWORKI DROŻDŻOWE

FAWORKI DROŻDŻOWE

Faworki są dla mnie symbolem karnawału, dlatego uważam że jest to przepis jak najbardziej na czasie. Muszę przyznać, że przepis jest bardzo dobry, a faworki wychodzą smakowite
3 0