Przepis na farsz do ryby po grecku

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

Można również skropić cały farsz sokiem z cytryny. mąka, jajko, bułka tarta do panierowania ryby. Ryba po grecku jest charakterystyczną potrawą wigilijną, lecz niektórzy przygotowują ją na Wielkanoc, zaś jeszcze inni spożywają ją kilka razy do roku
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

Można również skropić cały farsz sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu do ryby. Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy z winem
Ryba po grecku!

Ryba po grecku!

Rybę nakładamy na spód jakiegoś naczynia, a potem przykrywamy ją farszem warzywnym. Następnie smażymy wcześniej przygotowane warzywa w tym samym tłuszczu, co smażyliśmy rybę i dolewamy odrobinę wody (chodzi o to, by przeszły smakiem ryby)
Zapiekana ryba po grecku z borowikami

Zapiekana ryba po grecku z borowikami

mąka krupczatka do panierowania ryby. Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Każdy ma swój sposób na idealne doprawienie farszu warzywnego. Farsz warzywny. Warto zaznaczyć tu, iż podobnie jak placki po węgiersku ryba po grecku jest tylko i wyłącznie wytworem polskich restauratorów
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Potrawę najlepiej zrobić dzień wcześniej aby ryba nasiąkła sokami z farszu. Przykrywamy gorącym warzywnym farszem
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci

Schować farsz i ryby (osobno) do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny
Pierogi z rybą po grecku

Pierogi z rybą po grecku

Zmielić razem z ziemniakami, przyprawami – doprawić farsz do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody
Ryba po grecku, wersja light

Ryba po grecku, wersja light

Wielbię ten warzywny farsz i samą rybę, która przesiąka smakiem pomidorów i marchewek. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę farszu warzywnego, na to ułożyć filety rybne i następnie przykryć je pozostałą częścią farszu
Ryba z warzywami – po grecku

Ryba z warzywami – po grecku

Ja lubię do takiej wersji dania dorsza bo jest smaczny i dobrze smakuje z  warzywami. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki ryby, na które nakładamy warzywa
Pumeksy po grecku

Pumeksy po grecku

Położyć farsz na kotleciki sojowe lub z kaszy jęczmiennej i posypać zieloną pietruszką. Kotlety sojowe lub wcześniej usmażone kotleciki z kaszy jęczmiennej, cebula, marchewka, seler, pomidory lub koncentrat pomidorowy, zielona pietruszka, sól, pieprz, papryka sproszkowana, lubczyk
Ryba po grecku

Ryba po grecku

W niskim naczyniu równomiernie układać rybę, a na wierzch farsz warzywny, lub dowolnie układać na półmisku
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Na dno salaterki ułożyć rybę, potem grubą warstwę farszu, ponownie rybę i farsz. Dodać koncentrat pomidorowy, słodka i ostrą paprykę, szczyptę cukru, sól i pieprz
Podsumowanie akcji 'Wielki Post 2015'

Podsumowanie akcji 'Wielki Post 2015'

Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym. Jajka z farszem z brukselki. Na wstępie chciałam Wam przede wszystkim życzyć szczęśliwych Świąt Wielkanocnych w rodzinnym gronie, pełnych zdrowia, spokoju i radości
RYBA FASZEROWANA

RYBA FASZEROWANA

Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z farszem. Wiem, że jest spora grupa ludzi, która jak my nie przepada za karpiem, dlatego sądzę, że nie ma co się do niego zmuszać, jeśli można ją zastąpić przepisem na inną rybę, która może podbić wasze podniebienia
RYBA FASZEROWANA

RYBA FASZEROWANA

Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z farszem. Wiem, że jest spora grupa ludzi, która jak my nie przepada za karpiem, dlatego sądzę, że nie ma co się do niego zmuszać, jeśli można ją zastąpić przepisem na inną rybę, która może podbić wasze podniebienia