Przepis na ewa gotuje wielkanocne

1 Zapisać

Babka gotowana.

Babka gotowana, czyli taka do której nie potrzebujecie piekarnika, ponieważ jak już sama nazwa mówi jest to wypiek gotowany, w kąpieli wodnej, z użyciem specjalnej formy, która w zasadzie wygląda jak standardowa foremka do baby, ale dodatkowo ma przykrywkę
0 Zapisać

Żurek wielkanocny

Po zagotowaniu wody wywar należy odszumować, po czym dolewamy do niego około szklanki zimnej wody, dorzucamy przyprawy (ziele, liście, kilka ziaren pieprzu, łyżkę soli/odpowiednią ilość vegety) i by wydobyć bogactwo aromatu, gotujemy na bardzo niedużym ogniu do miękkości mięsa
0 Zapisać

Wielkanocne przygotowania (2). Peklujemy

Potem włoşyć do donicy i długo ucierać wałkiem, dolewać po jednej łyşce oliwy, (oliwę lać powoli,) wlać tyle łyşek ile jest şółtek, gdy şółtka są juş roztarte dać dwie łyşki musztardy trochę soli, białego pieprzu, cukru i octu albo soku z cytryny do smaku
74 Zapisać

Babka snikers

Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Składniki125 g masła125 g cukru125 ml mleka250 g mąki3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku)solone orzeszki ziemnepolewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) PrzygotowanieJajka zmiksować z cukrem na puszystą masę
Więcej przepisów na %s strony