Przepis na ewa gotuje pieczenie schabu

Gęś listopadowa

Gęś listopadowa

Trzeciego dnia gotujesz czerninę z kluskami lub ogórkową zupę na dróbkach , przyczem skórkę z szyi nadziewasz kaszką krakowską ze szmalcem gęsim i majerankiem i gotujesz razem
2 0
Pod znakiem śliwki suszonej. I inwencji

Pod znakiem śliwki suszonej. I inwencji

Po rozmroşeniu mięso trzeba podgrzać podlewając bulionem lub winem. Dziczyznę nasala się na godzinę przed bajcowaniem, następnie gotuje liście bobkowe, rozmaryn, cytrynę, pieprz, imbier i cebulę w occie, który się leje na mięsiwo
0 0
Wielkanocne przygotowania (2). Peklujemy

Wielkanocne przygotowania (2). Peklujemy

Potem włoşyć do donicy i długo ucierać wałkiem, dolewać po jednej łyşce oliwy, (oliwę lać powoli,) wlać tyle łyşek ile jest şółtek, gdy şółtka są juş roztarte dać dwie łyşki musztardy trochę soli, białego pieprzu, cukru i octu albo soku z cytryny do smaku
0 0