Przepis na duszonki w piekarniku

0 Zapisać

Domowe duszonki

Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. ) Może nie na takie prawdziwe, duszone w żeliwnym garze na ogniu, z kiełbasą i boczkiem, ale domowe - lekkie i robione w piekarniku
6 Zapisać

Duszonki

Na samą górę położyć zmowy liść albo dwa kapusty, dodać wodę. Tradycyjnie to danie przyrządza się w garnku na ognisku, ale przy dzisiejszej pogodzie (-20°C) chyba odpuszczę sobie rozpalanie ogniska. 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości około 1 cm25 dag marchewki pokrojonej w plasterki10 dag selera pokrojonego w kostkę20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę25 dag cebuli (2 duże) pokrojonej w piórka 1/3 szklanki wodysól, pieprz, ja dodałem trochę ostrej papryki w proszkukilka liści kapustyNa dno garnka najlepiej położyć folię aluminiową żeby nam się garnek nie przypalił. Na dno garnka położyć 1-2 liście kapusty po czym układać warzywa i boczek warstwami zaczynając od ziemniaków, posypując warstwy od czasu do czasu niewielką ilością soli i pieprzu, ostatnią warstwę też układamy z ziemniaków. Jeśli gotujemy w normalnym garnku to najlepiej przykryć folią aluminiową, później przykrywka i dusić na gazie około 1-1,5godzinyOpcja 2. Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór. możemy też zrobić duszonki w piekarniku wtedy układamy wszystko analogicznie (już bez foli aluminiowej) w naczyniu żaroodpornym albo gęślarce i zapiekamy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temp. 1,5 kg ziemniaków. 25 dag marchewki. 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. 1/3 szklanki wody
2 Zapisać

DYMFOKI

pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, prażuchy. Tym razem w wersji na obiad. Tradycyjnie robi się je w żeliwnym kociołku nad ogniskiem
0 Zapisać

Smaki pór roku

Wczesną jesienią robi się u nas duszonki. Można je zrobić w piekarniku, ale najbardziej mi smakują, kiedy są faktycznie duszone w kociołku zawieszonym przez kilka godzin nad ogniskiem, a później nad żarem
Więcej przepisów na %s strony