Przepis na drożdżówka na oleju

18 Zapisać
Jak drożdżówkę zrobić i się nie narobić

Jak drożdżówkę zrobić i się nie narobić

Na wierzch owoce i kruszonkę. Ciasto 10 dkg drożdży1 cukier waniliowy1 szklanka cukru4 jajka3/4 szklanki oleju1 szklanka mleka4 1/2 szklanki mąki tortowejsólowoce (np. - pokruszone drożdże - cukier waniliowy - cukier - roztrzepane jajka - olej - mleko - mąkę przesianą przez sitoPrzykrywamy, zostawiamy na 2 godzinyKruszonka - rozpuścić masło, połączyć z mąką i cukremzagnieść i do lodówkiWracamy do ciasta. po 2 godzinach w garnku ciasto mieszamy na jednolitą masę i na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego pieca (200 st. 3/4 szklanki oleju
12 Zapisać
puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut. misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia. piec w 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom 35 minut, następnie ustawić na termoobieg, 170 C i piec z 12 minut, ciasto wyjąć z blaszek jak wystygnie - drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna
Więcej przepisów na %s strony