Przepis na dorada filet przepisy

Dorada pieczona z warzywami

Dorada pieczona z warzywami

Na blaszce układamy filety z ryby, oprószamy solą i pieprzem i układamy na nich warzywa. 2 filety z dorady. Mniej więcej połowę całych warzyw (po około 3 łyżki na filet). 2 filety z dorady
Dorada z czerwonym pesto

Dorada z czerwonym pesto

Jeśli posiadamy całą rybę należy ją najpierw wyfiletować. Jeśli posiadamy cienki ostry nóż rybę filetujemy zaczynając od ogona, wkładamy nóż tuż nad kręgosłupem i przeciągamy po nim aż do końca ryby
Smażona dorada na warzywach z kaszą

Smażona dorada na warzywach z kaszą

Po przygotowaniu filetów oprószamy je solą i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy filety dorady na rumiano z każdej strony zaczynając od strony ze skórą
Pieczone filety z dorady

Pieczone filety z dorady

Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy filety skórą do dołu. PATROSZENIE I FILETOWANIE DORADY
Dorsz zapiekany z ziołami w mleku kokosowym

Dorsz zapiekany z ziołami w mleku kokosowym

Można również wykorzystać inne gatunki ryb, na przykład filet z dorady czy smacznego plamiaka. W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, posypać solą i pieprzem oraz zalać sosem z mlekiem kokosowym
Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ryby filetujemy, zdejmujemy skórę, zachowujemy głowy i kręgosłupy, z filetów usuwamy ewentualne ości, kroimy filety w kawałki, odkładamy
Zupa rybna Bouillabaisse z sosem Rouille

Zupa rybna Bouillabaisse z sosem Rouille

Filet kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka chwilę przed podaniem i gotujemy ok. 1 kg filetów z chudych ryb np. Share on Facebook (Opens in new window)Click to share on Pocket (Opens in new window)Click to share on Pinterest (Opens in new window)Click to share on Google+ (Opens in new window)Udostępnij na Twitterze (Opens in new window) 1 kg filetów z chudych ryb np
Restauracja Koncept Sopot

Restauracja Koncept Sopot

Filet z dorady/ fenkuł/ marchew/ czarna soczewica/ infuzja mango/olej miętowy/ krewetka/ puder (51 zł) danie piękne, eksplozja kolorów, ale także smaków
Dorada pieczona z ziołami

Dorada pieczona z ziołami

Trzeba przy tym uważać, żeby sól się nam nie nasypała na filet. Dorada smakuje dobrze z mocniejszymi przyprawami, jak czosnek, rozmaryn, tymianek, które moim zdaniem często są za silne do delikatniejszych ryb