Przepis na dodatki do gęsi

Gęsia pierś pieczona w rękawie

Gęsia pierś pieczona w rękawie

Jeśli zatem włączymy gęsinę na stałe do jadłospisu to podziałamy profilaktycznie na nasze zdrowie. Ich mięso jest wyjątkowo niedoceniane pod względem walorów smakowych i wartości odżywczych
Gęsia pierś pieczona z pigwą

Gęsia pierś pieczona z pigwą

I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu
Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki. Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat
Pierś gęsi z jabłkami i żurawiną

Pierś gęsi z jabłkami i żurawiną

Takie dodatki gwarantują, że gęś jest aromatyczna i smakuje wybornie. Żurawina do mięsa,. Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w aromacie majerankowym
Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami

Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami

Opiec i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jako dodatek proponuję opiekane ziemniaczki. 3 gęsie piersi. Dołożyć ćwiartki pomarańczy oprószone estragonem i piec około 1,5 h. Dodać ćwiartki jabłek posypane majerankiem i piec mięsko jeszcze 20 minut. 3 gęsie
Gęsie udka konfitowane i szmurowana kapusta

Gęsie udka konfitowane i szmurowana kapusta

Zrobiłam do niego tradycyjny kujawski dodatek ( z przepisu Ani Siudzińskiej , poznanej na powyższych warsztatch), kapustę modrą „szmurowaną” , czyli duszoną , w gęsim smalcu
Gęsie udka w sosie z warzywami

Gęsie udka w sosie z warzywami

Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej
Filety z gęsi

Filety z gęsi

Zrobiłam tradycyjne piersi z gęsi, bez żadnych udziwnień i dodatków. Piersi rozmrażamy, myjemy, osuszamy i odcinamy kość (którą później dodałam do rosołu)