Przepis na do czego szpinak

Brokuły, szpinak i gorgonzola

Brokuły, szpinak i gorgonzola

Brokuły zalewamy wywarem, gotujemy al dente, zdejmujemy z gazu, dodajemy umyty szpinak (ja użyłam młodych liści, nie ma konieczności gotowania ich)
Brokuły, szpinak i gorgonzola

Brokuły, szpinak i gorgonzola

Brokuły zalewamy wywarem, gotujemy al dente, zdejmujemy z gazu, dodajemy umyty szpinak (ja użyłam młodych liści, nie ma konieczności gotowania ich)
Szpinak o szemranej przeszłości

Szpinak o szemranej przeszłości

W dobrym tonie było zatem wpisanie tego tajemniczego szpinaku na listę tych "najnieulubieńszych". Jednak do dziś pamiętam odpowiedzi na pytanie "Czego nie lubisz jeść najbardziej" - w zasadzie odpowiedź była jedna u wszystkich
szpinak a'la Anja :)

szpinak a'la Anja :)

) Od Anji dostałam przepis na szpinak ze śmietanką - lekko go zmodyfikowałam dodając sery i wyszło coś pysznego z razowym makaronem
Wiosennie zielona zupa ze szpinaku i awokado

Wiosennie zielona zupa ze szpinaku i awokado

Ale - czego się nie robi dla odwiedzenia kilku restauracji i cukierni. kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie
Soczyste roladki z kurczaka szpinaku sera i pieczarek

Soczyste roladki z kurczaka szpinaku sera i pieczarek

Ten przepis przygotowałam dla tych z Was, którzy nie przepadają za szpinakiem i jednocześnie gwarantuję, że podduszone pieczarki ze szpinakiem smakują rewelacyjnie, dodatkowo otulone plastrem sera i delikatnego mięsa z kurczaka
Naleśnikowa zapiekanka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i obowiązkowym serem:)

Naleśnikowa zapiekanka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i obowiązkowym serem:)

Czego potrzebujemy. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy i nie czekając aż sie zarumieni (wtedy może stać się nieco gorzki) wrzucamy szpinak a kiedy się już rozmrozi i ładnie połączy z masłem i czosnkiem, dodajemy ser feta i pieprz (z solą uważamy, bo pamietajcie, że ser jest słony)
Ziemniaczki "pépite" ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Ziemniaczki "pépite" ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Kiedy nam się zeszkli dorzucamy umyty szpinak (świeże liście). Kolejna czynność to pieprz, śmietanka słodka i ocet balsamiczny lub sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy solimy do smaku, chwilę gotujemy aby sos nam zgęstniał, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i gotowe