Przepis na do czego pesto

Niedźwiedzie pesto

Niedźwiedzie pesto

Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko
Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika

Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika

A do czego zużywamy. ) Samo przygotowanie naszego pesto jest przeraźliwie proste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki
Pesto z awokado

Pesto z awokado

Zastanawiałam się pewnego razu do czego wykorzystać awokado, które już było dojrzałe i wypadałoby go zjeść
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów

Pesto z rukoli i suszonych pomidorów

I tak wyszło świetne pesto - do makaronu, do wędliny, do czego chcecie. przygotowaniewszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę
Pesto z bazylii.

Pesto z bazylii.

Do czego użyć pesto. Oryginalnie przygotowywane z lekko uprażonymi orzechami pinii, parmezanem i dobrej jakości oliwą z oliwek, w zupełności wystarczy jako jedyny dodatek do makaronu
Pesto zielone kombinowane

Pesto zielone kombinowane

Te włoskie orzechy, zwane przez Włochów amerykańskimi, to świetny dodatek do pesto. Tak naprawdę to nie mogłam się zdecydować
Pesto z rukoli i prażonego słonecznika

Pesto z rukoli i prażonego słonecznika

Zajrzyjcie po prostu do lodówki i zobaczcie z czego można by zrobić pesto, na pewno coś się nada. Pesto robię praktycznie ze wszystkiego, no może niezupełnie ze wszystkiego, bo przykładowo z kaszanki, to nie
Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Nawet jeśli nie mamy to wędrujemy do sklepu spożywczego i kupujemy krzaczek albo dwa bazylii. Dodajemy pesto i całość mieszamy
Pesto z makaronem - blendsto.

Pesto z makaronem - blendsto.

Skoro już wiadomo z czego wzięło się pesto to wiadomo, że nie musi być tylko z bazylii. Post o pesto nie będzie o tym jak cudownie je się makaron z bazylią i odrobiną oliwy ze zmiksowanymi orzechami
Moje pesto

Moje pesto

Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów

Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów

do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana)
Pesto ze szparagów i cukini

Pesto ze szparagów i cukini

W razie czego doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Orzeźwiające pesto ze szparagami z dodatkiem cukinii, bazylii oraz mięty to idealne danie na ciepłe majowe dni
Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Do blendera (lub moździerza) przekładamy wszystkie składniki, dodajemy orzeszki i całość miksujemy na jednolitą masę, dolewając oliwy spod pomidorów dla uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie)
Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Pomysłów do czego użyć pesto jest wiele, ja użyłem go np. Najpopularniejsze pesto jest z bazylii, w sumie to podobno od bazylii się zaczęło i trwa tak aż do dziś z tym że dziś doczekaliśmy się wielu odmian i pomysłów na pesto w tym także mój na pesto z suszonych pomidorów