Przepis na dlaczego beza opada

Beza. Wszystko co najważniejsze

Beza. Wszystko co najważniejsze

Dlaczego, dowiecie się za moment. Do ubijania najlepsza jest miska metalowa lub szklana – w plastikowej wielokrotnie zdarzały mi się mimo umycia plamki tłuszczu – beza może opadać i zjeżdżać ze ścianek
Beza 'pavlova' z malinami

Beza 'pavlova' z malinami

Z rozłożonymi skrzydłami opada w dół, zahaczając o talerze dwóch dziewczyn, które siedziały przy oknie, a teraz przestraszone odsunęły się na bok i patrzyły to na gołębia, to na kelnerów
Beza z kremem chałwowym

Beza z kremem chałwowym

Beza kakaowa nie wyrasta tak wysoka jak czysta beza biała, gdyż dodatek kakao, które zawiera tłuszcz, automatycznie sprawia, że beza odrobinę opada
Kokosowa beza i 3 miesiące blogowania

Kokosowa beza i 3 miesiące blogowania

Za to kokosowa beza okazała się być pyszna, zdecydowanie lepsza niż tradycyjna beza, więc jeśli ktoś lubi smak kokosa to powinien koniecznie spróbować
Aksamitny sernik z bezą

Aksamitny sernik z bezą

Beza. Sernik jest puszysty, nie opada i nie pęka. Przepis na pieczony sernik z białego sera i ricotty z rodzynkami i żurawiną
Cytrynowa tarta z włoską bezą

Cytrynowa tarta z włoską bezą

Całość osładza efektowna włoska beza. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto i zapobiec opadaniu brzegów)
kto nie ryzykuje ten nie je bezy

kto nie ryzykuje ten nie je bezy

Po tym czasie piekarnik wyłączyłam i po chwili uchyliłam – ale chyba za wcześnie, bo z jednej strony beza zaczęła lekko opadać (nadrobiłam to potem śmietaną)
Imieninowy sernik z bezą

Imieninowy sernik z bezą

Beza. Po wyłączeniu piekarnika, gdy temperatura spada, zapieczona część zostaje wysoka, a środek opada
Tort śmietanowy z wiśniami

Tort śmietanowy z wiśniami

Wierzch ciasta udekorowałam gotowymi bezami z cukierni. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie opada i jest równy
Makaroniki różane

Makaroniki różane

Mieszana masa powinna opadać z łopatki jak wstążka, wtedy ma odpowiednią konsystencję. Zbliża się Dzień Matki i myślę, że takie makaroniki spodobają się każdej Mamie
Francuskie makaroniki na Halloween

Francuskie makaroniki na Halloween

Beza włoska. Mieszamy całość delikatnie do momentu aż masa będzie swobodnie opadać ze szpatułki. Wczoraj była "makaronikowa teoria", więc dziś czas przejść do praktyki
Makaroniki "Czekośliwka"

Makaroniki "Czekośliwka"

Mieszana masa powinna opadać z łopatki jak wstążka, wtedy ma odpowiednią konsystencję. Przyszła mi do głowy jesienna wersja makaroników, inspirowana czekoladową masą śliwkową, zwaną też czekośliwką