Przepis na deser z jabłek na szybko

12 Zapisać
Jabłka w  karmelu - deser

Jabłka w karmelu - deser

)Przygotowuje się dość prosto i szybko, a co ważne jest to  deser niedrogi. po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmianysok z cytrynycukierewentualnie cynamon i goździkiPrzygotowanie. Jabłka umyć i obrać cienko ze skórkiPokroić na niezbyt drobne kawałkiDo garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłkoGotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizowaćWtedy wsypać pokrojone jabłka i dobrze, ale ostrożnie wymieszaćDodać sok z około połowy cytryny - wymieszać i ponownie doprowadzić całość do wrzeniaGotować tak długo, aż cukier rozpuści się ponownie, a jabłka lekko rozgotują (ewentualnie dodać cynamon i goździki)Jabłuszka można podawać po lekkim przestudzeniu jako pyszny deser  . 1/4 szklanki wody
Więcej przepisów na %s strony