Przepis na dania ze schabu na obiad

Danie z patelni ze schabem

Danie z patelni ze schabem

-) W związku z tym podaje Wam poniżej przepis na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na pitraszenie w kuchni a chcemy zjeść coś dobrego
Zrazy zwijane ze schabu

Zrazy zwijane ze schabu

Gdy zwiniemy całe mięso i pozostanie nam składników farszu,  wkładamy je do garnka ze zrazami, wtedy sos będzie smaczniejszy
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Na ciepło może być elementem świątecznego obiadu. Świeżutki prosto z piekarnika - pieczony schab ze śliwką - to obowiązkowe danie na świątecznym stole, w wersji na zimno - zarówno na wielkanocne jak i bożonarodzeniowe  śniadanie
Bitki ze schabu z pieczarkami

Bitki ze schabu z pieczarkami

Do przygotowania tego dania użyłam mięsa, które pochodzi z hodowli Pana Sławomira Homeji. Pewnie każdy z was ma takie swoje ulubione dania z lat dzieciństwa, takie jakie robiłam mama, babcia czy ciocia
Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebiePo nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem,  zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiemOdcinamy odpowiednio długi kawałek rękawa do pieczenia i wkładamy do niego schab
Gulasz ze schabu wieprzowego

Gulasz ze schabu wieprzowego

Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu
Schab po staropolsku ze śliwkami

Schab po staropolsku ze śliwkami

Tym bardziej, że przygotowanie tego eleganckiego dania wcale nie jest takie pracochłonne. Owszem - da się w nim wyczuć nutkę słodyczy, ale sos śliwkowy do tego schabu jest po prostu ekstra
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Powstały podczas pieczenie sos można połączyć z bulionem, zaklepać mąką i podawać jako sos do schabu ze śliwką lub jako sos do innego dania
Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Mimo to, myślę, że to to najważniejsze, jest na nich widoczne. Mamy listopad, czas więc na coś konkretnego
Zrazy zawijane ze schabu

Zrazy zawijane ze schabu

Plastry schabu z nadzieniem zwinąć w rulon i obwiązać ciasno nitką (aby nie rozleciały się podczas obsmażania i duszenia)