Przepis na czy gotowy zmielony mak trzeba sparzyć

Makowiec zawijany wg siostry Anastazji

Makowiec zawijany wg siostry Anastazji

Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne
47 0
Rolada makowa

Rolada makowa

Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy
12 0
Makówki

Makówki

Tradycyjne śląskie makówki, to słodka potrawa wigilijna z mielonego maku, bakalii i pieczywa z dodatkiem miodu i mleka, przygotowywana głównie na Śląsku
12 0
Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

W dzisiejszych czasach przygotowanie jej jest bardzo proste - z łatwością można kupić pszenicę " na kutię ", która już jest pozbawiona łusek, wystarczy ją ugotować, mak również można zakupić gotowy, zmielony, a nawet doprawiony, choć wolę wersję " czystą ", bez dodatków, doprawiam sama, świeżymi bakaliami i naturalnym miodem
7 0
makowiec japoński

makowiec japoński

W moim domu rodzinnym słowo makowiec rozumie się wyłącznie jako jeden, konkretny rodzaj makowca - makowiec japoński (czy też po prostu makowiec z jabłkami)
1 0
Ciasto japonka

Ciasto japonka

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale czy warte zrobienia. Żółtka utrzeć z cukrem, margaryną, następnie dodać zmielony mak, jabłka, proszek i kaszę mannę
20 0