Przepis na czy gotowy zmielony mak trzeba sparzyć

42 Zapisać
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji

Makowiec zawijany wg siostry Anastazji

Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne
15 Zapisać
Ciasto japońskie – czyli pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

Ciasto japońskie – czyli pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać puszkę masy makowej lub mak uprzednio sparzony i dwukrotnie zmielony
14 Zapisać
Tort makowy z kremem kawowym

Tort makowy z kremem kawowym

Tak sie złożyło , że tuż po Świętach obchodziliśmy  w rodzinie małą uroczystość, a więc torcik ten znalazł swoje zaszczytne miejsce na stole solenizanta
11 Zapisać
Rogale prawie marcińskie

Rogale prawie marcińskie

· szczypta. pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, rodzynki i. Po pierwsze nie dostałam białego maku, po drugie zepsuł mi się
9 Zapisać
Makówki

Makówki

Tradycyjne śląskie makówki, to słodka potrawa wigilijna z mielonego maku, bakalii i pieczywa z dodatkiem miodu i mleka, przygotowywana głównie na Śląsku
8 Zapisać
Ciasto Drożdżowe z Masą Makową

Ciasto Drożdżowe z Masą Makową

szczypta soli. Do miski daję wcześniej sparzony i zmielony mak , rodzynki , posiekane orzechy włoskie , płatki migdałowe , roztopione i przestudzone masło , miód , cukier puder , skórkę z cytryny , kilka kropli aromatu migdałowego
7 Zapisać
Tradycyjna kutia małopolska

Tradycyjna kutia małopolska

Zmielony mak połączyć z miodem i pszenicą. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce z gęstym sitkiem
5 Zapisać
Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

W dzisiejszych czasach przygotowanie jej jest bardzo proste - z łatwością można kupić pszenicę " na kutię ", która już jest pozbawiona łusek, wystarczy ją ugotować, mak również można zakupić gotowy, zmielony, a nawet doprawiony, choć wolę wersję " czystą ", bez dodatków, doprawiam sama, świeżymi bakaliami i naturalnym miodem
5 Zapisać
Węgierski tort makowy

Węgierski tort makowy

Jest soczysty i wilgotny. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”
4 Zapisać
Najprostszy makowiec mojej Mamy :)

Najprostszy makowiec mojej Mamy :)

Jeżeli natomiast udało Wam się zdobyć mak zmielony, ale czysty bez dodatków, dodajemy bakalie i olejek)
1 Zapisać
makowiec japoński

makowiec japoński

W moim domu rodzinnym słowo makowiec rozumie się wyłącznie jako jeden, konkretny rodzaj makowca - makowiec japoński (czy też po prostu makowiec z jabłkami)
1 Zapisać
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku
1 Zapisać
Węgierski tort makowy

Węgierski tort makowy

Jest soczysty i wilgotny. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”
0 Zapisać
Strucla z makiem na proszku do pieczenia

Strucla z makiem na proszku do pieczenia

Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. moreli, śliwek czy rodzynek. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić
0 Zapisać
Rolada makowa

Rolada makowa

Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy
80 Zapisać
Szybki makowiec z gotowej masy

Szybki makowiec z gotowej masy

Do oddzielnego naczynia wylewamy zawartość masy makowej. Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać
18 Zapisać
Ciasto japonka

Ciasto japonka

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale czy warte zrobienia. Żółtka utrzeć z cukrem, margaryną, następnie dodać zmielony mak, jabłka, proszek i kaszę mannę
17 Zapisać
Makowiec bez ciasta

Makowiec bez ciasta

Jest to idealne ciasto zarówno na święta, jak i przyjęcie, czy deser. Makowiec bez ciasta gotowy. Do utartych żółtek dodajemy zmielony mak i mieszamy