Przepis na czy gotowy zmielony mak trzeba sparzyć

Tradycyjna kutia małopolska

Tradycyjna kutia małopolska

Zmielony mak połączyć z miodem i pszenicą. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce z gęstym sitkiem
makowiec japoński

makowiec japoński

W moim domu rodzinnym słowo makowiec rozumie się wyłącznie jako jeden, konkretny rodzaj makowca - makowiec japoński (czy też po prostu makowiec z jabłkami)
Makówki

Makówki

Tradycyjne śląskie makówki, to słodka potrawa wigilijna z mielonego maku, bakalii i pieczywa z dodatkiem miodu i mleka, przygotowywana głównie na Śląsku
Węgierski tort makowy

Węgierski tort makowy

Jest soczysty i wilgotny. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji

Makowiec zawijany wg siostry Anastazji

Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne
Węgierski tort makowy

Węgierski tort makowy

Jest soczysty i wilgotny. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”
Rogale prawie marcińskie

Rogale prawie marcińskie

· szczypta. pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, rodzynki i. Po pierwsze nie dostałam białego maku, po drugie zepsuł mi się
Rolada makowa

Rolada makowa

Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy
Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

Kutia - tradycyjny Świąteczny smakołyk

W dzisiejszych czasach przygotowanie jej jest bardzo proste - z łatwością można kupić pszenicę " na kutię ", która już jest pozbawiona łusek, wystarczy ją ugotować, mak również można zakupić gotowy, zmielony, a nawet doprawiony, choć wolę wersję " czystą ", bez dodatków, doprawiam sama, świeżymi bakaliami i naturalnym miodem
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku
Ciasto Drożdżowe z Masą Makową

Ciasto Drożdżowe z Masą Makową

szczypta soli. Do miski daję wcześniej sparzony i zmielony mak , rodzynki , posiekane orzechy włoskie , płatki migdałowe , roztopione i przestudzone masło , miód , cukier puder , skórkę z cytryny , kilka kropli aromatu migdałowego
Tort makowy z kremem kawowym

Tort makowy z kremem kawowym

Tak sie złożyło , że tuż po Świętach obchodziliśmy  w rodzinie małą uroczystość, a więc torcik ten znalazł swoje zaszczytne miejsce na stole solenizanta
Szybki makowiec z gotowej masy

Szybki makowiec z gotowej masy

Do oddzielnego naczynia wylewamy zawartość masy makowej. Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać