Przepis na czeskie knedle

1 Zapisać

czeskie knedliki (houskove) z piwnym gulaszem

Zabieramy się za knedle. ) Tradycyjne czeskie jedzonko, wyśmienite połączenie. W każdym przypadku sposób parowania jest taki sam, jeśli podzieliliśmy je na dwa duże knedle parujemy po 25 minut z każdej strony buły, czyli całkowity czas parowania knedla wyniesie 50 minut, jeśli podzieliliśmy ciasto na 3 części, parujemy je po około 18 - 20 minut z każdej strony
5 Zapisać

Moravsky vrebec

Znalazłam je na Galerii Potraw podane przez Rafała, znawce kuchni czeskiej. Zaintrygowała mnie nazwa, a że lubimy wszelkie gulasze czeskie, węgierskie postanowiłam je zrobić natychmiast
1 Zapisać

ROBERT MAKŁOWICZ - relacja ze spotkania podczas Terra Madre Slow Food Festiwal

Były tam i potrawy powszechnie uznane za węgierskie, potrawy powszechnie uznane za huculskie, potrawy powszechnie uznane za czeskie czy też morawskie, austriackie, polskie - klasyczna mieszanka charakterystyczna dla kogoś kto dotknięty jest środkowoeuropejskim syndromem "kundlizmu", czyli kogoś takiego jak ja, bo jestem z różnych glin ulepiony, ale w zasadzie te wszystkie gliny można nazwać jedną glina, czyli gliną środkowej Europy
Więcej przepisów na %s strony