Przepis na czerwona kapusta

Czerwona kapusta do obiadu

Czerwona kapusta do obiadu

Kapusta ma być al dente. Gdy kapusta będzie już gotowa odcedzić ją na tym sitku na którym mamy cebulę (przelewamy ja wrzątkiem)
Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta czerwona zasmażana

1 mała czerwona kapusta. 1 mała czerwona kapusta. Smaczny dodatek do dań głównych. Składniki. 1 mała czerwona kapusta
ZasmaĹźana czerwona kapusta

ZasmaĹźana czerwona kapusta

1 mała czerwona kapusta. Lubię ten kolor. Lubię i ją. Wejdź rozgość się więc. Składniki. 1 mała czerwona kapusta
czerwona kapusta -sok

czerwona kapusta -sok

liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w. Składniki. ćwierć. główki kapusty czerwonej. 2. jabłka
Czerwona kapusta z jabłkiem

Czerwona kapusta z jabłkiem

25 minut aż kapusta nieco. 3 kg czerwonej kapusty. 1 kg jabłek. 0,5 kg cebuli. Zalewa. 1 szklanka octu. 1 szklanka wody
Czerwona kapusta na słodko

Czerwona kapusta na słodko

Ta kapusta, to zupełnie inna wersja czerwonej kapusty jaką próbowałam. ) Ta kapusta jest bardzo aromatyczna, pachnie cynamonem i goździkami
Czerwona kapusta z korzenną nutą

Czerwona kapusta z korzenną nutą

    Dzisiaj zapraszam na zimową sałatkę z czerwonej kapusty na ciepło. Będzie idealnym dodatkiem do pieczonej gęsi, kaczki, kurczaka czy innego mięsa
Kapusta czerwona do słoików na zimę

Kapusta czerwona do słoików na zimę

4 kg kapusty czerwonej. 1 kg cebuli. 2 łyżki soli. 2 litry wody. 1/2 litra octu. 1 szklanka cukru. po jednej łyżce oleju na słoik 4 kg kapusty czerwonej
Czerwona kiszona kapusta

Czerwona kiszona kapusta

2 kg czerwonej kapusty3 łyżki soli (50 g)1 łyżka cukru (15 g)1 jabłko (250 g) starte na tarce1 cebula (150 g)  pokrojona w kostkę1 łyżeczka kminku5 goździków1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody   ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego   Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (ja często do kiszenia dodaję troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi - tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza