Przepis na czernina z kaczki

Czernina

Czernina

Czernina to moja zupa z dzieciństwa - ulubiona zupa, do czasu, dopóki nie zorientowałam się z czego tak naprawdę się ją robi
Czernina z kluskami

Czernina z kluskami

Czernina, czarnina lub czarna zalewajka – to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym stole, jej podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki
Czernina

Czernina

W miseczce ucieramy mąkę z łyżka cukru, dodajemy odrobinę wody, ocet i stopniowo, ciągle mieszając, dolewamy krew z kaczki
Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem
Restauracja Ciżemka Toruń

Restauracja Ciżemka Toruń

w postaci kaczki czy czerniny. Mam nadzieję, że większość z Was jest ze mną na fanpagu (klik) i wie, że spędziłam ostatnio cudowny weekend w Toruniu za sprawą mojego Ukochanego, który mnie wyjazdem bardzo zaskoczył
“Kuchnia Pałucka” – recenzja

“Kuchnia Pałucka” – recenzja

Coraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne
Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina na Świętego Marcina

Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły trafia jej bardzo mało ale coraz częściej zaczyna pojawiać się w sklepach
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki

Czernina z kaczuszki. Do garnka wlałam wodę włoşyłam skrzydełka z kaczki obgotowałam je i przecedziłam
CZERNINA -CZARNA POLEWKA

CZERNINA -CZARNA POLEWKA

której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki(krew pozyskuje sie z żywej kaczki robiąc małe nacięcie na głowie,karku  krew ma szanse splynac z kaczki
Kaczka w sosie piernikowym

Kaczka w sosie piernikowym

W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam)