Przepis na czernina okrasy

Gęsina na św. Marcina - warsztaty

Gęsina na św. Marcina - warsztaty

- okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi  - żydowska czernina – bez krwi gęsiej- gęś z gąskami- konfitowane udo gęsie z jabłkiem – uda gęsie duszone/gotowane w gęsim tłuszczu- pierś z sosem żurawinowym- pierś pieczona w soli morskiej  - sałatka z żołądków- wątróbki gęsie w bekonie- gęś w kiszonej kapuście  A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie…
42 0
Konkurs

Konkurs

nie znam kuchni kaszubskiej ale gdzieś wyczytałam, że czernina, tak popularna w moich okolicach (ziemia kujawsko-dobrzyńska) jest również potrawą regionalną na Kaszubach
0 0