Cytrynowiec to tradycyjny, polski deser. Jest to ciasto w kształcie prostokąta, przygotowane z białego ciasta drożdżowego i nadzienia cytrynowego. Nadzienie składa się z masy cytrynowej, która jest połączeniem świeżych soków z cytryn, skórki i cukru. Ciasto jest posypane cukrem pudrem lub lukrem. Cytrynowiec jest idealnym deserem na letnie dni, gdyż jego smak orzeźwia i odświeża.

Cytrynowiec można podawać na różne sposoby. Najczęściej podaje się go z bitą śmietaną lub lodami. Można też udekorować go owocami sezonowymi lub polewać syropem czekoladowym. Cytrynowiec jest tak popularnym deserem, że można go spotkać w większości restauracji i kawiarni.

Przepis na cytrynowca

Składniki:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 50 g drożdży
  3. 1/4 szklanki cukru
  4. 3/4 szklanki mleka
  5. 1/4 szklanki oleju
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 3 cytryny (sok i skórka)
  8. 1/2 szklanki cukru do nadzienia

Polecam!

Jeśli szukasz orzeźwiającego deseru na letnie dni, to Cytrynowiec jest idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz go w kilka chwil i będzie smakował wybornie!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz