Przepis na co zrobić z fileta z indyka

Indyk z warzywami z rękawa

Indyk z warzywami z rękawa

Cykll zdrowego jedzenia rozpoczął pobyt w szpitalu – dopiero teraz zaczynam doceniać – jak można jeść ciekawie, smacznie i kolorowo
Indyk z białymi szparagami

Indyk z białymi szparagami

Szparagi myjemy i obieramy (trzeba to zrobić dokładnie, żeby usunąć zdrewniałe fragmenty). Fileta kroimy w paski, posypujemy przyprawami i smażymy na łyżce masła
Indyk słodko - kwaśny w cieście piwnym

Indyk słodko - kwaśny w cieście piwnym

Z piwa, jajka, mąki, oliwy i soli zrobić ciasto o konsystencji naleśnikowego i odstawić pół godziny. Jedną z takich przekąsek mogą być dzisiejsze kawałki indyka w cieście piwnym
Indyk z kolendrą

Indyk z kolendrą

) Szybkie, aromatyczne i pyszne danie. Masło rozgrzałam na patelni, zmniejszyłam ogień i zeszkliłam pokrojoną drobniutko cebulę
Filety drobiowe w aromatycznym sosie ziołowym

Filety drobiowe w aromatycznym sosie ziołowym

wymieszaj sok z cytryny z solą, pieprzem i czosnkiemprzełóż filety drobiowe do szklanej miseczkizalej przygotowaną mieszankądodaj tymianek i dokładnie całość wymieszaj (postaraj się poukładać tymianek i kawałki czosnku w różnych miejscach filetów, aby mięso przeszło ich aromatem)wstaw filety do lodówki na noc lub na co najmniej parę godzin, aby filety zamarynowały się (co jakiś czas obracaj filety w marynacie)zamarynowane filety oczyść z gałązek tymianku i czosnku, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, posyp szczyptą soli i pieprzu (marynaty nie wylewaj, czosnku nie wyrzucaj)w szybkowarze rozgrzej ok
Jednogarnkowe: indyk z makaronem szpinakowym

Jednogarnkowe: indyk z makaronem szpinakowym

Indyka możecie zamienić na kurczaka, a makaron ze szpinakiem na zwykły. Szczerze mówiąc dziś byłam prawie zdecydowana kupić jakiegoś gotowca na obiad, choć zdarza mi się to niezmiernie rzadko - ale kiedy nie ma czasu na gotowanie, albo kiedy głowa człowieka boli to trudno jest myśleć o obiedzie
Indyk w miodzie z orzechami nerkowca

Indyk w miodzie z orzechami nerkowca

Przypomina nieco w smaku kurczaka z orzechami z azjatyckiej restauracji Wook we Wrocławiu, który zapadl mi w pamiec  i starałam się go kilka razy odtworzyć
Chrupiące filety z mintaja

Chrupiące filety z mintaja

Sznycle z indyka w sosie. Nalewka z orzecha włoskiego. Sznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu
Pierś z indyka z szynkowara

Pierś z indyka z szynkowara

Pierś z indyka z szynkowara to pierwsza wędlina jaką zrobiłam sama w szynkowarze. Mogłam sprawdzić jego możliwości dzięki uprzejmości firmy Tradismak która mi go sprezentowała