Przepis na co zrobić żeby szynka nie była sucha

63 Zapisać
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Wyszła niezła, ale jednak nieco gorsza niż pieczona. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Jeżeli chcemy by mięso ładnie się zapeklowało, warto zrobić tzw "nastrzyk"
27 Zapisać
szynka pieczona w glazurze

szynka pieczona w glazurze

Lubię robić coś po raz pierwszy i zrobić to dobrze. Tym bardziej kusząco. Wtedy można zrobić do niej sos chrzanowy, albo, w czym ja się ostatnio zakochałam, jeść ją z kiszonymi cytrynami, które smakują do mięs doskonale
12 Zapisać
SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

Pojemnik wkładamy do lodówki na co najmniej dobę, a najlepiej na dwie. Surowa dojrzewająca szynka to coś pysznego
3 Zapisać
Szynka wędzona i parzona

Szynka wędzona i parzona

No dobrze to zrobimy kilka szynek - a tak naprawdę biegniemy w podskokach do mięsnego, bo wielką radość sprawia nam cała procedura zmierzająca do uzyskania produktu końcowego - pachnącej smacznej domowej szynki
44 Zapisać
WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

) Ta jakże wiosennie kolorowa sałatka z pewnością poprawiłaby niejednemu smutasowi (choć troszeczkę) nastrój, gdyby sobie ją zrobił, a najlepiej jakby poprosił bliską sobie osobę o jej zrobienie
12 Zapisać
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie

Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie

Zrobić trzy nacięcia nożyczkami, aby para miała ujście i włożyć do. przewrócić, żeby się równo peklowało
0 Zapisać
Polędwica i szynka z jelenia

Polędwica i szynka z jelenia

Polędwica i szynka z jelenia. Po lewej szynka z jelenia, po prawej polędwica. - polędwica lub szynka z jelenia
87 Zapisać
KIEŁBASA PODSUSZANA

KIEŁBASA PODSUSZANA

Następny mój wyrób domowy po szynce mielonce i w osłonkach to kiełbaska podsuszana  na kanapki i nie tylko
51 Zapisać
Kiełbasa palcówka suszona dojrzewająca - bez wędzenia

Kiełbasa palcówka suszona dojrzewająca - bez wędzenia

im więcej czytałam i pytałam, tym mniej byłam pewna, co i jak mam zrobić. Palcówkę bowiem uwielbiam, a wędzarni póki co nie posiadam
16 Zapisać
Pasztet pieczony z mięs różnych

Pasztet pieczony z mięs różnych

Po upieczeniu studzimy i chowamy na parę godzin do lodówki żeby nieco bardziej stężał. Wszystko co najlepsze
6 Zapisać
Królik faszerowany

Królik faszerowany

(Najlepiej szukać po włosku la disossatura del coniglio). Marzył mi się królik pieczony w całości, żeby to jednak zrobić trzeba pozbawić królika kości tzw
4 Zapisać
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne

Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne

Coś co dla mnie jest proste, dla innych może być skomplikowane. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie
3 Zapisać
Grzanka z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem – śniadanie w stylu francuskim

Grzanka z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem – śniadanie w stylu francuskim

plastry awokado, rukolę, żółty ser, pomidora oraz jajko i całość polewamy sosem czosnkowo-koperkowym lub sosem holenderskim (już niedługo na blogu pojawi się wpis jak taki sos przygotować) co idealnie wpasuje się w smaki na talerzu
3 Zapisać
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem)

Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem)

Ale czegoś co nazywa się tak o, po prostu „włoską kiełbasą” tak naprawdę we Włoszech nie ma. Jedne z najbardziej znanych to salami z Genui, cotechino (jak salami, tylko zamiast suszenia i wędzenia kiełbasa jest gotowana) i soppressata
3 Zapisać
Pyszna jajecznica na kaca z grzankami

Pyszna jajecznica na kaca z grzankami

Pieczarki można dodać do jajecznicy pod koniec smażenia, żeby dobrze wymieszały się z jajkami lub podawać na grzankach (jak ja to zrobiłam)
3 Zapisać
Dzik jest dziki, dzik jest zły… ale nie na talerzu!

Dzik jest dziki, dzik jest zły… ale nie na talerzu!

Tym razem spróbowałem zrobić coś zupełnie innego niż wędzenie, a mianowicie suszenie. Zwykle robię tak, że mięso wieszam na dwa dni pionowo, żeby sobie trochę popracowało, bez niczego
3 Zapisać
Beef Wellington

Beef Wellington

Polędwicę należy obsmażyć – tak, żeby zamknąć w niej wszystkie soki, następnie przyprawić solą, pieprzem i delikatną musztardą
3 Zapisać
pasztet jajeczny

pasztet jajeczny

Można do niego zrobić różnego rodzaju sosy, można podać ze świeżym pieczywem, zarówno białym jak i ciemnym