Przepis na co zrobić żeby szynka nie była sucha

szynka pieczona w glazurze

szynka pieczona w glazurze

Lubię robić coś po raz pierwszy i zrobić to dobrze. Tym bardziej kusząco. Wtedy można zrobić do niej sos chrzanowy, albo, w czym ja się ostatnio zakochałam, jeść ją z kiszonymi cytrynami, które smakują do mięs doskonale
Szynka wędzona i parzona

Szynka wędzona i parzona

No dobrze to zrobimy kilka szynek - a tak naprawdę biegniemy w podskokach do mięsnego, bo wielką radość sprawia nam cała procedura zmierzająca do uzyskania produktu końcowego - pachnącej smacznej domowej szynki
SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

Pojemnik wkładamy do lodówki na co najmniej dobę, a najlepiej na dwie. Surowa dojrzewająca szynka to coś pysznego
WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

) Ta jakże wiosennie kolorowa sałatka z pewnością poprawiłaby niejednemu smutasowi (choć troszeczkę) nastrój, gdyby sobie ją zrobił, a najlepiej jakby poprosił bliską sobie osobę o jej zrobienie
Polędwica i szynka z jelenia

Polędwica i szynka z jelenia

Polędwica i szynka z jelenia. Po lewej szynka z jelenia, po prawej polędwica. - polędwica lub szynka z jelenia
pasztet jajeczny

pasztet jajeczny

Można do niego zrobić różnego rodzaju sosy, można podać ze świeżym pieczywem, zarówno białym jak i ciemnym
pochrupajka do wszystkiego czyli "wegański boczek"

pochrupajka do wszystkiego czyli "wegański boczek"

Powtarzam to ze wszystkimi kawałkami, każdy "plasterek" musi składać się z dwóch zwilżonych kawałków papieru, jeśli któraś strona jest za sucha, posmarujcie wodą nieco mocniej, pod wpływem wody zaczną robić się nieregularne bąbelki a papier zacznie się lekko wykręcać - to nada im fajnego kształtu
Polska biała kiełbasa – od podstaw

Polska biała kiełbasa – od podstaw

Po co woda i po co wyrabianie. A po co mięso musi się skleić. Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej surowej lub wędzonej kiełbasy bez tłuszczu
Królik faszerowany

Królik faszerowany

(Najlepiej szukać po włosku la disossatura del coniglio). Marzył mi się królik pieczony w całości, żeby to jednak zrobić trzeba pozbawić królika kości tzw
KIEŁBASA PODSUSZANA

KIEŁBASA PODSUSZANA

Następny mój wyrób domowy po szynce mielonce i w osłonkach to kiełbaska podsuszana  na kanapki i nie tylko
Beef Wellington

Beef Wellington

Polędwicę należy obsmażyć – tak, żeby zamknąć w niej wszystkie soki, następnie przyprawić solą, pieprzem i delikatną musztardą