Przepis na co można pasteryzować

Botwinka pasteryzowana do słoików

Botwinka pasteryzowana do słoików

Na dodatek pobudzają apetyt i działają uspokajająco. Pasteryzować przez 15 minut na wolnym ogniu. Badania potwierdzają, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu
Grzyby pasteryzowane na zimę

Grzyby pasteryzowane na zimę

codziennie dobijając do brzegu w innym miejscu, a później schodziliśmy na ląd, spacerując. Pamiętajmy, że grzyby należy pasteryzować dwa razy w
Bób pasteryzowany

Bób pasteryzowany

Dziś przedstawiam kolejny przepis z serii coś na zimę, tym razem padło na bób. Zakręcić i pasteryzować trzykrotnie po 15 minut w 24 godzinnych odstępach
Szczaw pasteryzowany w słoikach na zimę

Szczaw pasteryzowany w słoikach na zimę

Wiosną najlepiej smakuje mi zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, ale zimą warto sięgnąć po gotowy słoik zakonserwowanego szczawiu i przygotować z niego pyszną, rozgrzewającą zupę
Marchew pasteryzowana

Marchew pasteryzowana

po oczyszczeniu i oskrobaniu układać na stojąco i dosyć ścisło w słoikach. zamknąć i pasteryzować ok. Składniki
Jagody pasteryzowane z ksylitolem

Jagody pasteryzowane z ksylitolem

Lipiec to miesiąc jagód. Trzeba się spieszyć, by najeść się nimi do syta. Są pyszne i bardzo zdrowe. To cudowny lek na wiele chorób
Jak pasteryzowałam grzyby?

Jak pasteryzowałam grzyby?

Każdy rodzaj grzybów należy pasteryzować w oddzielnych słojach.  Grzyby przełożyć do wyparzonych słojów, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Zostawić na 24 godziny i ponownie pasteryzować ale przez 45 minut
Pasteryzowane jabłka w słoikach na zimę

Pasteryzowane jabłka w słoikach na zimę

listonic_content='jabłka (u mnie złota reneta)cukier'. Słoki pasteryzować w garnku, gdzie woda będzie sięgać do 3/4 wysokości słoika. Słoki pasteryzować w garnku, gdzie woda będzie sięgać do 3/4 wysokości słoika
Pasteryzowane pomidory

Pasteryzowane pomidory

Niezastąpione w polskiej tradycji kulinarnej, przetwory domowe. Dziś przepis na pasteryzowane pomidory
Pomidory pasteryzowane

Pomidory pasteryzowane

słoiki szczelnie i pasteryzować 8-10 minut od momentu zawrzenia wody. słoiki szczelnie i pasteryzować 8-10 minut od momentu zawrzenia wody
Pasteryzowanie słoików

Pasteryzowanie słoików

Po co pasteryzować słoiki. Jak pasteryzować słoiki. Można to robić na 2 sposoby – w piekarniku „na sucho” – jest to metoda łatwiejsza, lub tradycyjnie „na mokro” – gdzie dużo przy tym zabawy i można się poparzyć
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek

Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek

Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…. Całość połączyć (razem z wodą pozostałą z gotowania) i zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym
BOTWINKA               PASTERYZOWANA

BOTWINKA PASTERYZOWANA

Zapach i smak młodych buraczków z listkami zamknięty w słoiku, to dopiero coś. Botwinka pasteryzowana jest niezastąpiona zimą do zup