Przepis na ciasto z suchym makiem

8 Zapisać
Mrówkowiec

Mrówkowiec

Wystudzić w uchylonym piekarniku. Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżość a przepis znalazłam tu forma keksowa dł 30 cm 250 g masła  6 jajek  1 i 1/2 szklanki cukru  2 szklanki maki pszennej  3/4 szklanki maku  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 ekstraktu migdałowego  Kek-sówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wymieszać z ekstraktem migdałowym oraz makiem - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.   Smacznego  Wydrukuj przepis 250 g. 1/2 szklanki cukru. 2 szklanki maki pszennej. 3/4 szklanki maku. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 Zapisać
Cebularze rolls

Cebularze rolls

W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy cebulę. Można też cebularze przygotować w formie placuszków, zrobić w cieście małe wgłębienie i tam nałożyć duszoną cebulkę, można cebularze posypać  suchym makiem jak mamy (ja nie miałam)
1 Zapisać
TORT ZIMOWY

TORT ZIMOWY

Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika
Więcej przepisów na %s strony