Przepis na ciasto topielec

18 Zapisać
Topielec z rabarbarem

Topielec z rabarbarem

Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. A stąd, że ciasto wkładamy do miski z zimna wodą i musi wypłynąć
7 Zapisać
Topielec

Topielec

A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne
2 Zapisać
Ciasto śliwkowo-krówkowe

Ciasto śliwkowo-krówkowe

Ciasto jest pyszne i proste, robiłam je już drugi raz i zawsze posypuje herbatnikową kruszonką w nadziei, że zostanie na wierzchu, ale ona uparcie się topi w cieście więc jedząc ciasto natrafiamy na kruszonkę która dociera nawet na dno
0 Zapisać
Topielec z bakaliami

Topielec z bakaliami

Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto
0 Zapisać
Topielec z bakaliami

Topielec z bakaliami

Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto
0 Zapisać
Topielec z truskawkami i borówkami pod kruszonką

Topielec z truskawkami i borówkami pod kruszonką

Topielec to bardzo smaczne i szybkie no i oczywiście proste do zrobienia ciasto drożdżowe. A pewnie dlatego, że ciasto wkłada się do zimnej wody i czeka aż wypłynie
0 Zapisać
Topielce

Topielce

Wyrobić ciasto, włożyć do woreczka płóciennego ( ja włożyłem w ręcznik kuchenny związując końce ) i do miski z wodą
0 Zapisać
Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką

Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką

Z margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. "Topielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić
2 Zapisać
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec.

120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec.

Owinięte lnianą ściereczką, delikatne, pulchne ciasto drożdżowe podczas "kąpieli" w garnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury
116 Zapisać
Drożdżowe bez tajemnic:)

Drożdżowe bez tajemnic:)

 Ciasto (znane pod nazwą 'topielec') zanurzamy w garnku z zimną wodą. Temat zadania konkursowego dotyczył wówczas ciasta drożdżowego, a ściślej co wpływa na udane ciasto drożdżowe
4 Zapisać
Rogale drożdżowe z powidłami na wodzie

Rogale drożdżowe z powidłami na wodzie

Do tego wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do foliowego worka i wrzucić do miski z zimną wodą (tak, aby ciasto było zanurzone)
1 Zapisać
Zdrowa kanapka na śniadanie

Zdrowa kanapka na śniadanie

Męskie ciasto. Ciasto a'la marcepanowe. Ciasto szpinakowe. ▼. 2014. (41). ▼. wrzesień. (24). Damska nadziewana drożdżówka
0 Zapisać
Kompot śliwkowy

Kompot śliwkowy

Męskie ciasto. Ciasto a'la marcepanowe. Ciasto szpinakowe. ▼. 2014. (49). ▼. wrzesień. (32). Kompot śliwkowy. Kotlety buraczane
0 Zapisać
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Męskie ciasto. Ciasto a'la marcepanowe. Ciasto szpinakowe. ▼. 2014. (41). ▼. wrzesień. (24). Damska nadziewana drożdżówka
0 Zapisać
Schab pieczony

Schab pieczony

Męskie ciasto. Ciasto a'la marcepanowe. Ciasto szpinakowe. ▼. 2014. (41). ▼. wrzesień. (24). Damska nadziewana drożdżówka
0 Zapisać
Makowe podkówki

Makowe podkówki

Znałam teorię każącą wsadzić surowe ciasto drożdżowe do zimnej wody. Topielec nigdy nie ma tak jednolitej struktury jak zwykłe drożdżowe
0 Zapisać
Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec krucho-drożdżowy

Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt ( krótszy niż forma ), rozsmarować na nim mak zostawiając ok
158 Zapisać
rogaliki drożdżowe z dżemem (ciasto topielec)

rogaliki drożdżowe z dżemem (ciasto topielec)

)ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM  (ciasto topielec)1 kg mąki2 kostki palmy2 całe jajka6 łyżek cukru12 dag drożdży1 szklanka mlekadżem, powidła, nutellatrochę cukru pudru i mąki ziemniaczanej na lukierjajko do smarowania - rozpuścić drożdże z łyżką cukru w ½ szklanki mleka, poczekać, aż zaczną rosnąć- margarynę rozpuścić z cukrem na małym ogniu a następnie schłodzić do temp. pokojowej- do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz – dokładnie wyrobić- z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia- po czym ponownie ugnieść ciasto- w ten sposób przygotowane ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy- następnie kroimy na 8 części , kładziemy na każdą część łyżeczkę dżemu i zawijamy rogalik- przed pieczeniem można posmarować każdy rogalik roztrzepanym jajkiem - pieczmy w 175 stopniach C około 15 minut (przy włączonej górnej i dolnej grzałce piekarnika), aż staną się rumiane- gdy ostygną, mieszamy cukier puder z mączką ziemniaczaną i odrobiną wody (lukier - na 1 szkl. cukru pudru około 2 łyżeczki mączki) i lukrujemy ostudzone rogalikina rozwałkowane i pokrojone ciasto