Przepis na ciasto topielec

7 Zapisać

Topielec

A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne
155 Zapisać

rogaliki drożdżowe z dżemem (ciasto topielec)

)ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM  (ciasto topielec)1 kg mąki2 kostki palmy2 całe jajka6 łyżek cukru12 dag drożdży1 szklanka mlekadżem, powidła, nutellatrochę cukru pudru i mąki ziemniaczanej na lukierjajko do smarowania - rozpuścić drożdże z łyżką cukru w ½ szklanki mleka, poczekać, aż zaczną rosnąć- margarynę rozpuścić z cukrem na małym ogniu a następnie schłodzić do temp. pokojowej- do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz – dokładnie wyrobić- z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia- po czym ponownie ugnieść ciasto- w ten sposób przygotowane ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy- następnie kroimy na 8 części , kładziemy na każdą część łyżeczkę dżemu i zawijamy rogalik- przed pieczeniem można posmarować każdy rogalik roztrzepanym jajkiem - pieczmy w 175 stopniach C około 15 minut (przy włączonej górnej i dolnej grzałce piekarnika), aż staną się rumiane- gdy ostygną, mieszamy cukier puder z mączką ziemniaczaną i odrobiną wody (lukier - na 1 szkl. cukru pudru około 2 łyżeczki mączki) i lukrujemy ostudzone rogalikina rozwałkowane i pokrojone ciasto
Więcej przepisów na %s strony