Przepis na ciasto skubaniec

CIASTO "SKUBANIEC"

CIASTO "SKUBANIEC"

       Ciasto. Skubaniec jest bardzo dobry i na ciepło i na zimno. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na połowę
Ciasto Skubaniec (pleśniak)

Ciasto Skubaniec (pleśniak)

ciasto skubaniec Składniki. Ciasto , które piekła moja mama, piekę ja i pewnie dalej będzie przechodziło z pokolenia na pokolenie
Ciasto "Skubaniec"

Ciasto "Skubaniec"

Ciasto dzielimy na dwie części. Na jabłka skubiemy ciemne ciasto (nie ugniatamy) i teş odkładamy 2 garście
Pleśniak, skubaniec, czy kruszonka lubelska?

Pleśniak, skubaniec, czy kruszonka lubelska?

Ciasto o wyjątkowo niezachęcającej nazwie, w końcu to pleśniak. Czekam na lato i maliny - taka właśnie będzie kolejna wersja mojego pleśniaka, który znany jest też jako skubaniec, czy kruszonka lubelska
Skubaniec z rabarbarem

Skubaniec z rabarbarem

Skubaniec z rabarbarem to moje ulubione ciasto. Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i ugniatać ciasto
Skubaniec z truskawkami

Skubaniec z truskawkami

CIASTO. na dość wolne ciasto. Truskawki wyłożyć na ciasto w brytfannie, można posypać cukrem. CIASTO1 kostka margaryny
Skubnąć skubańca skubanego

Skubnąć skubańca skubanego

Składniki na półkruche ciasto (skubaniec). Jest to chyba ostatnie ciasto z mojej puli, które okrywa warstwa ubitej piany z cukrem
Skubaniec

Skubaniec

Kruche ciasto, delikatna beza, kwaśny agrest. Ciasto rozpływa się w ustach i mogłabym je jeść na okrągło- na śniadanie, obiad i na kolacje
Skubaniec

Skubaniec

Natchniona do pieczenia postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa, czyli ciasto zapewne wszystkim dobrze znane, a przeze mnie lubiane, szczególnie ze względu na jego "suchość" połączoną jedynie z owocem bądź dżemem, tworzącym nadzienie
Skubaniec

Skubaniec

Jest to zaskakujące połączenie smaków - ciasto jest chrupiące ( w smaku neutralne ), beza słodka a dżem kwaśny
skubaniec.

skubaniec.

) Skubaniec, pleśniak, kruszon - jak to woli - dla mnie to ciasto idealne. Białka ubić ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier - gotowe wyłożyć na ciasto i poskubać pozostałą część kruchego ciasta
Pleśniak vel kruszon vel skubaniec

Pleśniak vel kruszon vel skubaniec

) czyli domowe ciasto, które pewnie każdy jadł choć raz. Ciasto zagniatać do momentu aż w miarę możliwości składniki będą połączone- nie trzeba dążyć do jednolitej, zwartej formy ciasta, ważne by składniki się dobrze wymieszały
razowe ciasto kruche - idealne ciasto kruche....

razowe ciasto kruche - idealne ciasto kruche....

Ciasto kruche przygotowuję z kilku podstawowych składników. Do wypieków wytrawnych oczywiście cukier pomijam, natomiast dodaję nieco więcej soli, a także mleko w proszku (jego dodatek sprawia, że ciasto jest nieco delikatniejsze i takowe bardziej smakuje mojej rodzince)